×
Vyhľadávanie v blogoch

Rastliny do nádob pre rozkvitnutý letný balkón

Ak nevlastníte záhradu, ale máte k dispozícii aspoň malý balkón alebo terasu, môžete pestovať kvitnúce rastliny vo vedierkach či kvetináčoch. Kvitnúce druhy možno pestovať mnoho rokov, ale zimu u nás vonku neprežijú.

Nádobové rastliny budú pýchou balkóna aj terasy, pri ich nákupe ale myslite na to, že je potrebné tieto rastliny dobre zazimovať. Rastliny treba zazimovať približne od polovice októbra do polovice mája, teda sedem mesiacov, v teplejších oblastiach je to asi o mesiac menej.

Počas tejto doby musia mať rastliny výrazne nižšiu teplotu ako obvyklých 20 °C a nižšie svetlo. Ich jarná regenerácia by potom trvala veľmi dlho a do kondície a nasadenia kvetov by sa rastliny dostali až cez prázdniny.

Durman

Mimoriadne náročná rastlina na priestor, výživu i zálievku, durman (alebo tiež brugmansia či anjelská trumpeta) napriek tomu nemá rád premokrenie a nemožno ho zaliať do zásoby.

Kvitne na koncových výhonkoch, pokiaľ ho teda na jeseň neostriháte, na jar skôr rozkvitne. Po silnejšom reze pokvitne až v druhej polovici leta, vyhovuje mu svetlé miesto, pozor ale na úpal.

Begónia

Begónie veľkokveté (Begonia tuberhybrida) a jej hľuzy sa musia nechať čoskoro naraziť - už na prelome februára a marca.

Od objavenia prvých lístkov, potrebujú viac tepla a svetla, a preto im vyhovuje napríklad parapet v kuchyni. Sú vhodnými rastlinami na severnú stranu domu, do tieňa a polotieňa.

Muškát

Najčastejšie sa pestuje pelargónia páskatá (Pelargonium zonale – vzpriamené kríky) a štítnatá (P. peltatum – previsnuté či poloprevísnuté závesy). Rastliny sú ohrozené najviac pred jarou, keď ich rašiace výhony napádajú vošky. Pelargónie milujú svetlo.

Fuchsie

Vhodné rastliny pre polotienisté stanovištia. Kvitnú dlho (od konca mája prakticky až do mrazu). Pred zimou kríky ostriháme, ale nezasahujeme do starého dreva, cez zimu potrebujú stále trošku zalievať. Neznášajú premokrenie.

Oleander

Oleander má vyššiu potrebu živín, aby bohato kvitol, treba ho pravidelne prihnojovať, zvlášť v prípade, keď je kvetináč veľmi prerastený koreňmi. Zrezávame ho až vo chvíli, keď začne odspodu vyhoľovať. Aj napriek zime sa musí trochu zalievať, prezimovať ho necháme vo svetlejšej chodbe či na schodisku.

Tyčinkovec

Jeho najväčšou ozdobou sú červené kvety s dlhými tyčinkami trčiacimi na všetky strany. Rastlina potrebuje slnečné stanovište, znesie aj plné slnko.

Udržujeme mierne vlhký substrát a pravidelne prihnojujeme. Vďaka tejto starostlivosti dlho pokvitne a bude v dobrej kondícii. Ak vyschne substrát, rastlina zhodí listy.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa