×
Vyhľadávanie v blogoch

Temné kúty jesennej záhrady spestrí sasanka japonská

Najznámejšími kvitnúcimi rastlinami jesene sú určite astry a chryzantémy. O jesennú záplavu kvetov sa nám v záhradke však postará aj sasanka japonská, ktorou skrášlime aj pritienené miesta, kde kvôli nedostatku slnečných lúčov väčšina iných rastlín nekvitne.

Na rozdiel od našich domácich druhov sasaniek, ktoré kvitnú skoro na jar, sasanka japonská kvitne neskoro, väčšinou od konca augusta do októbra. Niektoré jej kultivary vydržia kvitnúť dokonca až do prvých mrazov. Výhodou je, že sa sama rozrastá a pôdopokryvné rastliny nemusíte kosiť ani plieť.

Sasanka a jej pôvod

Sasanky (Anemone) sú krásne trvalky. Sú pôvodom prevažne zo severnej pologule z asi 90 botanických druhov ich okolo 70 rastie v miernom podnebnom pásme (teda aj na našom území). Do Európy, a teda aj našich končín, sa tento kvet dostal až v 2. polovici 19. storočia.

Priviezol ju škótsky botanik, Robert Fortune, o ktorom sa traduje, že netypický druh sasanky objavil na jednom šanghajskom cintoríne medzi náhrobkami. Odvtedy bol vyšľachtený rad kultivarov, od úplne nízkych až po sasanky dosahujúce metrové výšky.

Pestovanie a druhy japonskej sasanky

Sasanky pokvitnú mimo pôvodnej bielej farby kvetov aj v rôznych odtieňoch žltej, modrej, červenej, ružovej až karmínovej. Sasanku je možné pestovať vo všetkých záhradkách, kde je neutrálna alebo mierne kyslá a do hĺbky zrytá humózna pôda.

Nemá rada priame slniečko, takže jej vyberieme polotienisté alebo zatienené stanovište v blízkosti vyšších neopadavých stromov alebo múrov otočených k severu, kde sa trvalo udržuje mierne vlhko.

„Ak chcete prežiariť tienisté kúty záhrady, stavte na japonskú sasanku! Jej neskorý kvet vás poteší v čase, keď už ostatné okrasné kvety nepokvitnú.“

Pozor dajte pri zazimovaní

Niektoré kultivary sú plne mrazuvzdorné, iné je potrebné cez zimu chrániť mulčovacou vrstvou alebo konármi ihličnanov. Niektoré druhy sa dajú dobre pestovať aj na skalkách, drobnejšie druhy s menšími kvetmi vyniknú aj vo väčších skupinách na voľných miestach pod stromami a kríkmi.

Záhonové sasanky majú často vyšší vzrast, farebné kvety dosahujú až 9 cm v priemere, sú vhodné aj na rez. Vysokým druhom je po odkvitnutí lepšie odrezať kvety či kvetenstvo. Sasanky množíme vegetatívne alebo delením trsov.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa