×
Vyhľadávanie v blogoch

Dažďová voda - prírodný zázrak

Obyčajný dážď poteší srdce každého správneho záhradkára. Dažďová voda je pre nás pestovateľov zálievka zadarmo, bez práce a námahy.

V horúcom lete predstavuje každý väčší trávnik s poriadnou pravidelnou zálievkou značnú sumu v našom rodinnom rozpočte. So zachytávaním dažďovej vody vo väčších nádobách či kadiach rozhodne ušetríme.

Zber dažďovej vody má dlhoročnú tradíciu. V staroveku už dávni Gréci či Rimania vedeli, že pomocou obrovských cisterien si môžu uchovať dažďovú vodu na horšie časy.

V dobe moderných technológií je samozrejmé, že väčšina vody z vodovodných kohútikov je pitná. Ako záhradník však potrebujete vedieť, že suché mesiace môžu "ísť do peňazí".

Dvadsať litrov vody nám umožní zalievať po dobu jedného týždňa iba jeden meter štvorcový trávnika.

Efektívne zavlažovanie

Ďalším argumentom, okrem toho finančného, je dobrá kvalita dažďovej vody, predovšetkým správna tvrdosť vody.

Voda z vodovodu obsahuje, v závislosti od regiónu, často vysoké percento vápna, a preto nie je vhodná pre rododendróny, harmanček či iné rastliny.

Tiež ďalšie prísady vody z kohútika ako chlór, fluór či ozón nerobia niektorým rastlinám dobre. Existuje mnoho moderných aj menej moderných spôsobov, ako vodu z neba zachytávať. Či už si vyberiete ten alebo onen, výsledok bude vždy pozitívny.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa