×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako si doma vypestovať stéviu

Najjednoduchšie je pestovanie v črepníku v byte i fóliovníku. Vyžaduje pravidelnú zálievku, pretože stévia je plytko koreniaca. Najvhodnejšia pôda je s pH 4,5 – 5, ale znesie aj pH 6,5 – 7,5. V prípade ľahších pôd je potrebné obohatenie o humus.

Semená stévie ľahko klíčia. Je vhodné ich naklíčiť napr. v plastovej nádobe s priehľadným plastovým krytom, akoby malý domáci skleník. Pri správnom umiestnení domáceho skleníka, pri teplote okolo 20 až 25°C, urýchlime klíčenie, t.j. do 10 – 14 dní. Ak nemáme k dispozícii plastový skleník, môžeme výsev prikryť fóliou, čo nám umožní priblížiť vlhkosť i teplotu najvhodnejším podmienkam klíčenia.

Koncom januára sa odporúča umiestniť 3 alebo 4 semená na povrch pôdy v malých kontajneroch (s odvodňovacím otvorom), alebo do plastových buniek. Semená iba zľahka poprášiť vrstvou pôdy, maximálne 3 mm.

Vyrastené sadenice presaďte

Je možné použiť štandardne dostupnú pôdu, najvhodnejšie ľahkú. Pri semenách takto pripravených na klíčenie je vhodné použiť zálievku zo zásobníka, aby zostali neporušené, nepremočené alebo nevymleté silným prúdom vody polievaním z vrchu.

Z takto pripravených semien s pravidelnou zálievkou by mali v 1. až 2. týždni vzniknúť sadenice. Vyrastené sadenice je vhodné presadiť tak, aby bola iba jedna sadenica v bunke, v kvetináčoch. Do šiestich týždňov nám rastlina vytvorí štyri páry listov. Rast stévie sa zrýchli v letných mesiacoch. Stéviu v izbových podmienkach je najvhodnejšie zavlažovať raz až dvakrát do týždňa.

Čím viac slnka a vody, tým bohatší rast

Pri pestovaní musíme dbať hlavne na dostatok svetla, aby sme predišli vytiahnutiu. Pre vynikajúci rast potrebuje teplo i vlhko. Čím viac slnka a vody bude mať, tým bude i bohatší rast. Pred zimným obdobím rastlinku ostriháme na približne 10 cm. Počas zimy zalievame menej, udržiavame pôdu vlhkú. Teplota v miestnosti by nemala klesnúť pod 10 °C.

Na jar je vhodné umiestnenie vonku, na terasu, balkón, či do záhradky. Darí sa jej aj v tieni, no jej výhonky sú vytiahnuté a slabšie, listy menšie. Listy stévie rýchlo dorastajú, môžeme ich zbierať niekoľkokrát za rok.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa