×
Vyhľadávanie v blogoch

Počuli ste o amarante? Skúste ho vypestovať, je cenenou potravinou

Amarant, láskavec zrnový, je známy predovšetkým ľuďom s bezlepkovou diétou. Hodnotné zrnká však môžu prospieť všetkým, hlavne deťom, seniorom, rekonvalescentom. V našich podmienkach možno láskavec zrnový (Amaranthus erythrostachys, amarant) pestovať ako letničku.

Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, pestovali ho už dávni Inkovia, Mayovia a Aztékovia. Na našich záhradách sa mu darí ako letničke.

Nepravá obilnina

Amarant je jednoročná rastlina až 1,5 m vysoká so silnými stonkami často sfarbenými do purpurova. Zaraďujeme ho k tzv. nepravým obilninám. Kvety sú veľmi drobné a zložené do kláskov. Plody sú nažky béžovej až tmavohnedej farby, zrná sú veľmi malé (za najkvalitnejšie sa považujú tie so svetlou farbou). Jeho prednosťou je mimoriadna odolnosť voči extrémnym klimatickým podmienkam - najmä suchu a nenáročnosť na kvalitu pôdy.

Semienka amarantu vysievame do vopred pripravenej pôdy do riadkov alebo do hniezd. Najlepšie je však amarant predpestovať a vysadiť sadeničky na konečné stanovisko až koncom mája. Vďaka subtropickému pôvodu rastliny milujú slnečné, teplé stanovisko a piesčité pôdy, v čase vegetácie je ale potrebné rastliny zavlažovať.

Na záhonoch amarant vytvára ideálne partnerstvo s uhorkami. Láskavec rastie veľmi rýchlo. Semená dozrievajú na prelome septembra a októbra. Z rastliny sa semená vyklepú (statná rastlina dá až 2 kg semien), v tieni sa musia usušiť a potom sa z nich mletím urobí múka.

Vysoký obsah bielkovín

Amarant má mimoriadne vysoký obsah bielkoviny, ktorá neobsahuje lepok. Zrno obsahuje hodnotný tuk zložený z viac ako dvoch tretín z nenasýtených mastných kyselín, ďalej sa v ňom nachádza vápnik, horčík, železo a vitamíny B, C a E, vo vyššej miere sú v ňom zastúpené aj pre ľudský organizmus nevyhnutné esenciálne aminokyseliny.

Tiež obsahuje lyzín, leucín, izoleucín a tryptofán, zrná amarantu majú vyšší obsah proteínov ako obilniny. Podporuje činnosť mozgu a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus, prospieva chorým s poruchami trávenia, vegetariánom, rekonvalescentom po vážnych ochoreniach a ľuďom, ktorí trpia potravinovými alergiami. Podľa štúdií majú esenciálne oleje z amarantu pozoruhodné hojivé účinky, ktoré liečia dermatitídy, jazvy a spáleniny.

V kuchyni nepozná využitie amarantu hraníc - polievky, prílohy, šaláty, pečivo, mäsové a zeleninové pokrmy. Využiť možno aj zelené listy, sú výborné ako špenát aj zelenina do polievok.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa