×
Vyhľadávanie v blogoch

Záhradníci majú v novembri stále veľa práce

Listnaté stromy a kríky sa pomaly prezliekajú do slušného farebného šatstva jesenných farieb. Prvé prízemné mrazíky pripomínajú, že sa blíži zima a je najvyšší čas zožať posledné ovocie a zeleninu, teda okrem tej mrazuvzdornej, ako je ružičkový kel, pór zimnýšpenát, koreňový petržlenpaštrnák alebo čierny koreň. So starostlivosťou by sme nemali zabudnúť ani na trávnik, skleník, bazén či jazierko.

Sadíme stromy a kríky

...ako ovocné, tak i okrasné (do prvých mrazíkov). Pre jesennú výsadbu sú ideálne maliny, ríbezle, egreše, josta i čučoriedky. Výnimku tvoria broskyne, marhule a vo vyšších nadmorských výškach tiež orechy, ktoré je vhodné vysádzať skôr, prípadne to necháme na jar. Chúlostivejšie dreviny a trvalky dobre zazimujeme. Chystáme pôdu zeleninám, ktoré si vegetia v prvej trati, teda na čerstvo vyhnojených záhonoch. Vedzte, že nie je nad dobre uležaný hnoj.

Starostlivosť o vodné nádrže a jazierka

Odstraňujeme odumreté časti rastlín a opadané lístie. Demontujeme a čistíme techniku. Ak klesne teplota vody pod 10 °C prestaneme prikrmovať ryby. Chúlostivé vodné rastliny zazimujeme.

Zožneme poslednej ovocie

Zimné odrody zberaného ovocia skladujeme v mrazuvzdornej pivnici, jesenné odrody môžeme uchovať na povale alebo v nevykurovanej miestnosti. Opadané ovocie, ktoré nie je inak poškodené, čo najrýchlejšie spracujeme, napr. muštovaním.

Zazimujeme georgíny a kany

Nastáva vhodné obdobie pre zazimovanie chúlostivých hľuznatých rastlín, medzi ktoré patria aj georgíny a kany. Ideálne pre zber je suchšie obdobie, z pôdy vyrývame hľuzy opatrne, najlepšie rýľovacími vidlami (pred uskladnením hľúz na zimu odstránime všetky zvyšky listov). Rastliny necháme prezimovať na chladnom mieste, kde nemrzne a nie je príliš vlhko.

Dokončujeme výsadbu cibuľovín

Tulipánom svedčí vysadenie do hlboko zrytého záhonu, na slnečnom stanovisku s priepustnou, výživnou, neutrálnou až mierne kyslou hlinitopiesčitou pôdou. Hĺbka jamky by mala trojnásobne prevyšovať výšku cibule. Cibule narcisov sadíme do hĺbky 10 až 20 cm, potrebujú viac vlahy ako ostatné cibuľoviny.

Ryjeme záhony

Ak ste na záhonoch pestovali zelené hnojenie, je vhodná doba na jeho zarytie. Posekáme ho alebo pošliapeme (vďaka tomu proces obohatenia pôdy zrýchlime) a potom ho zapracujeme do pôdy. Zelené hnojenie, ktoré znáša mrazy (napr. ozimné obilniny, repka ozimná, vika) môžeme na záhonoch ponechať až do jari.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa