×
Vyhľadávanie v blogoch

I na malých záhradách a balkónoch možno pestovať ovocné stromy

Existuje mnoho druhov a poddruhov ovocných drevín, každá s väčšími či menšími nárokmi na slnko, teplotu, zálievku a živiny. Vysokokmene bežne dorastajú do pomerne veľkých rozmerov, ale nájdu sa aj dreviny vhodné pre malé záhradky, dokonca aj pre terasy a balkóny.

Podľa čoho vyberať?

Dreviny vyberajte tak, aby plodili čo možno najdlhšie obdobie v roku. Možno zasadiť napr. rôzne ovocné stromy či kríky tak, aby každý splodil v inú dobu a mali by ste tak stály prísun chutných plodov alebo napr. niekoľko typov jabloní. Deti rady trhajú ovocie priamo zo stromu či kríka. Navyše ovocné dreviny budú zdobiť vašu záhradu od jari, kedy budú zdobiť voňavými kvetmi nežných farieb, cez leto, kedy budú obalené pestrými plodmi, až po jeseň, ktorá sfarbí listy stromov do ohnivých odtieňov.

Ak máme v záhrade dostatok priestoru, môžeme si dovoliť v záhrade aspoň jeden veľký strom - utvorí dominantu celého pozemku, vytvára príjemný tieň, ale má skôr dekoratívny charakter. Často je totiž nemožné ho dokonale žať, pretože ani s najvyšším rebríkom nedosiahneme do koruny stromu. Ak máme malú záhradku, či ako ďalšie stromčeky volíme skôr zákrsky - kmeň môže byť vysoký cca len pol metra, ďalej existujú štvrťkmene (kmeň vysoký asi meter) alebo polokmene s kmeňom do výšky max. 1,5 metra.

U vybraných sadeníc zistíme tiež, aký budú mať výsledný priemer koruny, a podľa toho ich sadíme vo vhodnej vzdialenosti od seba. Vďaka svojej výške sa zákrsky veľmi dobre žnú. Vytvoriť z nich môžeme i akýsi živý plot, ktorý môže oddeľovať funkčné časti záhrady.

Ideálnymi drevinami sú dreviny domáce

Sú prispôsobené našej klíme a dosahujú vysoké výnosy. Vo vyšších nadmorských oblastiach teplomilné rastliny neporastú. Zakúpená odroda by mala byť odolnejšia voči škodcom, chorobám a samozrejme klíme. Prednosť pri nákupe dajte drevinám zo škôlok, než tým z hypermarketov (presne viete, odkiaľ stromček pochádza, akej je odrody a podnože).

V dobrom záhradníctve vám poradia, aká odroda a podnož je vhodná presne pre vašu záhradu, nech sa to týka veľkosti dreviny alebo požiadaviek na slnko a nadmorskú výšku. Zakúpiť sa dajú stromčeky voľnokorenné alebo v kontajneri, čo je pohodlnejší variant - kontajner stačí odstrániť a vložiť stromček s koreňovým balom a hlinou do jamy, kontajnerové rastliny je možné zasádzať v priebehu celého roka, keď nie je pôda zamrznutá. Voľnokorenné sadenice sadíme na jar alebo na jeseň.

Stromy vsádzajte minimálne päť metrov od hranice pozemku. Bývajú totiž častým predmetom susedských sporov (tienia druhému pozemku, na druhý pozemok padá lístie a plody z nášho stromu a pod).

Ministromy a kríky v kvetináči

Ak vlastníte iba terasu alebo balkón, nemusíte byť o chutné letné ovocie ochudobnení ani vy. Na trhu sú ministromy a kríky, ktoré rastú aj v kvetináči. Počtom plodov sa záhradným stromčekom nevyrovnajú, ale doma vypestované ovocie iste poteší. Stromy musia byť buď samoopelivé (čo je takmer pravidlom pri moderných balkónových drevinách), alebo mať do páru opeľovače, aby plodili.

Na jar vysádzame bobuľoviny (kríky ako je malina, ostružník, čučoriedka, ríbezle alebo egreše), neskôr na jar stromy ako sú hrušky, slivky a im podobné druhy, jablone, čerešne, liesky a orechy. Na jar stromy a kríky vysádzame najmä tam, kde sú horšie klimatické podmienky (skorý začiatok zimy) alebo ťažké, mokré a nepriepustné pôdy. Lepším variantom je však vysádzanie na jeseň - nie je potom nutné vykonávať tak hlboký rez, ako na jar, rastlina sa lepšie uchytí a je schopná prijímať zimnú vlhkosť aj v podobe snehu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa