×
Vyhľadávanie v blogoch

Viete, ako správne pestovať mečíky?

Asi ich nemusíme zdĺhavo opisovať - mečíky, inak zvané gladioly - patria k notoricky známym kvetom. Zaraďujeme ich medzi hľuznaté rastliny (hľuza vo voľnej pôde neprezimuje, je nutné ju uchovávať v nemrznúcom priestore). Pestovanie mečíkov nie je náročné a pri dodržaní niekoľkých zásad vás úspech neminie. Ide hlavne o výborný zdravotný stav hľúz, vhodné stanovisko, obdobie a spôsob výsadby a ochranu proti strapkám.

Farebná škála gladiol je takmer úplna, od bielej až po čiernu, samozrejmosťou sú viacfarebné kvety s rôznymi okami alebo s inak sfarbeným okrajom. Odrody sú variabilné, i čo sa týka tvaru a veľkosti kvetov. Sú vyšľachtené skoré, neskoré i polo-neskoré odrody, čo umožňuje tiež predĺžiť obdobie zberu.

Vhodné je NPK hnojivo

Pre svoj rast potrebujú mečíky svetlo, stanovisko by nemalo byť v tienistých častiach záhrady, najviac im vyhovuje hlbšia priepustná zem (nevhodné sú ťažké zamokrené pôdy). Tak isto ako napríklad tulipány, ani mečíky neznesú čerstvé hnojenie organickými hnojivami. Vhodné je NPK hnojivo (minerálne hnojivo s obsahom dusíka, fosforu a draslíka) alebo Cererit v dávke odporučenej výrobcom.

Ak zasadíme hľuzy príliš plytko, rastliny sa často vyvracajú na bok, kvety sa krivia alebo dochádza k iným poškodeniam. Postačujúca hĺbka výsadby hľúz je 10 cm, neuškodí im však ani 15 cm. Hľuzy môžeme vysádzať hustejšie, v riadku 15 cm od seba, vzdialenosť riadkov cca 20 cm. Počas vegetácie občas rozrušíme pôdnu zrazeninu a zbavíme záhon buriny.

Ideálny čas na výsadbu je polovica apríla. Ak plánujeme zberať kvety postupne, môžeme hľuzy vysádzať postupne až do polovice júna. I vtedy rastliny ešte vykvitnú a vytvoria nové kvety s hľuzami. Pokiaľ nechcete novovytvorené hľuzy uchovávať, môžeme mečíky sadiť i v júli (kvety potom zberáme v októbri alebo dokonca ešte v novembri, samozrejme, v závislosti od počasia).

Pozor na strapky

Za najväčšieho škodcu mečíkov sú považované strapky. Vďaka nim sa kvety nevytvoria alebo sa nerozvinú, sú posiate, zahnívajú. Poškodenie sa najprv vyskytuje na tmavých kultivaroch, hlavne na fialových a modrých odrodách. Prvým signálom premnoženia strapiek je výskyt bledozelených alebo žltých bodiek na listoch ešte v období pred vytvorením kvetného stvolu.

V tejto fáze možno ešte pomôže postrek. Ideálne je cielené ošetrenie hľúz a morenie pred výsadbou – pokiaľ sa strapky v poraste vyskytli, prezimujú na šupinách, ktorými sú hľuzy pokryté. Pred výsadbou hľuzy ponoríme do moriaceho roztoku, pripravíme ho nariedením prostriedku proti strapkám a pridáme fungicíd proti hubovitým ochoreniam. V roztoku hľuzy ponecháme niekoľko hodín.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa