
Sirôtka Hiemalis modrobiela - Viola...

Šalát hlávkový celoročný Lento - Lactuca sativa...

Sedmokráska obyčajná Habanera biela - Bellis...

Kôpor voňavý Ella - Anethum graveolens - semená...

Náprstník červený - Digitalis purpurea - semená...

Ide o legendárnu belgickú odrodu čakanky bielo-žltej farby.
Čakanka Di Bruxelles je vysoko výnosná odroda čakanky, ktorá na svoj rast potrebuje kyprú, hlinitopiesočnatú pôdu.
Čakanka má vysoký obsah vitamínov, minerálov a tiež vlákniny.
Prispieva k dobrému tráveniu, má pozitívny vplyv na srdce a vďaka obsahu antioxidantov pôsobí ako prevencia proti rakovine.
Okrem kvalitného nutričného zloženia je veľmi lahodná a s obľubou sa využíva na prípravu pokrmov.
Výsev čakanky prebieha od mája do júla priamo na vonkajšie stanovisko, pričom už od apríla ju môžete predpestovať v skleníku. Hĺbka výsevu je 0,5 cm. Rozostup medzi riadkami by mal byť cca 45 cm, rastliny sa pretrhávajú na 25 cm od seba.
Čakanka potrebuje slnečné stanovisko s priepustnou hlinito-piesčitou pôdou. Na pestovateľské podmienky nie je obzvlášť náročná, vyžaduje iba dostatočne pohnojenú pôdu. Nutný je dostatok draslíka a dusíka v pôde. Ideálne je hnojiť pazderím. Dobre sa jej bude dariť na mieste, kde v predchádzajúcom roku rástli napr. bôb či hrachor.
Čakanka dobre odoláva suchu, ale i napriek tomu je dobré jej v priebehu leta dopriať dostatočnú zálievku.
Koncom jesene je nutné presunúť rastliny zo záhona a spraviť vybielenie, vďaka ktorému získame lahodné púčiky, určené na konzumáciu. Listy čakanky odstrihneme cca 2 cm od koreňov a korene opatrne vyberieme z pôdy. Postranné korienky očistíme a ponecháme iba hlavný koreň, ktorý zrežeme na dĺžku 20 cm. Takto pripravené korene zasadíme do kvetináča a priklopíme tak, aby k čakanke neprechádzalo svetlo. Ideálna je tmavá a chladná miestnosť s teplotou do 16 °C. Približne za mesiac by ste sa mali dočkať úrody.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa