×
Vyhľadávanie v blogoch

Júl býva najteplejším mesiacom v roku, ako sa starať o záhradu?

Za starostlivosť, ktorú venujeme ovocným stromom a krom, sa nám odvďačia bohatou úrodou čerešní, višní, egrešov, ríbezlí, čučoriedok a ďalších druhov drobného ovocia. V júli tiež zväčša zberáme poslednú jarnú zeleninu, záhony však nenecháme bez povšimnutia a zasievame druhy zeleniny na jesenný zber.

Letná starostlivosť o rastliny

V období vysokých teplôt a sucha venujeme zvýšenú pozornosť kvetinovej zálievke. Výdatne zavlažujeme predovšetkým rastliny vysadené na jar, ktoré tiež pravidelne hnojíme.

Občas zalejeme aj skalku, hlavne tá trpí nedostatkom vody. Nezabúdame ani na balkónové kvety a rastliny v nádobách, ktoré veľmi rýchlo schnú.

Nastal aj čas na odrezkové množenie ruží, odstraňujeme aj ich odkvitnuté kvety. Veľkokvetým ružiam odstrihneme kvet i s dvomi hornými listami, mnohokveté ruže skrátime tesne pod kvetmi.

V prípade výskytu čiernej škvrnitosti listov a múčnatky použijeme vhodný postrek. V máji a v júni vysadené dvojročné rastliny presádzame, spočiatku ich zavlažujeme a tienime im.

Zatiahnuté cibuľky tulipánov a narcisov vykopeme, očistíme a uložíme v suchu a teple. Vysadíme ich opäť na jeseň. Trvalkám, ale i ostatným rastlinám odstraňujeme odkvitnuté kvety, ktoré ich zbytočne oslabujú.

Vyššie rastliny kvitnúce na jeseň, napr. georgíny, priväzujeme k opore, aby ich nepoškodil vietor. K opore priviažeme i pnúce dreviny, ak treba. Ak máte záhradné jazierko s leknami, odstraňujte nadbytočné listy, aby nepokrývali celú vodnú hladinu.

Po zbere jahôd odstránime šľahúne, aby rastliny zbytočne neoslabovali. Vo vlhkom počasí sa darí šíreniu plesní a húb. Kríky jahôd je teda vhodné ošetriť prípravkom proti hubám. Postrekujeme egreše, ríbezle i vinič, ktorému musíme navyše vyväzovať letorasty.

Z ovocných stromov odstraňujeme poškodené a zakrpatené plody, ošetrujeme ich proti voškám, roztočom, obaľovačom, múčnatke a fyziologickej škvrnitosti. Vysádzame nové jahody do vopred pripravených záhonov, ich korene ošetríme proti koreňovým plesniam.

Aj zelenina potrebuje pozornosť

V júli zberáme poslednú jarnú zeleninu. Staráme sa o letné druhy, ktoré zberáme o dva až tri mesiace. Teraz zasiatu čiernu reďkovku, okrúhlicu alebo pekingskú kapustu budeme môcť zberať v rovnakom čase.

Mimoriadnu starostlivosť venujeme zelenine, ktorá musí mať dostatok miesta na rozrastanie, napr. pór by mal mať jednotlivé rastliny od seba vzdialené cca 15 cm.

Znovu pretrhať musíme v júli paštrnák, ktorý môže v kuchyni nahradiť petržlen, zeler a dokonca i mrkvu. Priväzujeme k oporám hlavné výhonky paradajok a tie postranné vylamujeme - teda v prípade kolíkových paradajok (to by sa nemalo robiť pomocou noža, ale iba rukou).

Nezalievame už cibuľu a cesnak, ak dozrejú v suchšej pôde, budú lepšie skladovateľné. Rastliny zberáme, keď začnú žltnúť a poliehať vňate. Asi týždeň ich necháme ležať na záhone, potom ich očistíme a osušíme, potom ešte 3 až 4 týždne sušíme vonku pod prístreškom a až potom vňate cibule vykrútime a cesnaku odstrihneme.

Rastliny uhoriek, paprík a rajčiakov chránime proti voškám, strapkám a moliciam, zeler proti hubovej škvrnitosti a neskorú hlúbovú zeleninu proti muške kapustovej.

Ak je vlhké počasie, chránime zeleninu proti plesniam. V druhej polovici mesiaca zberáme paradajky, tekvice, uhorky a fazuľové struky. V teplom a suchom počasí zeleninové záhony výdatne zalievame. Vysievame špenát, ktorý budeme zberať na jeseň.

Zberáme bylinky, ktoré sušíme do liečivých čajov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa