×
Vyhľadávanie v blogoch

Naklíčené semená spestria letný jedálniček

Klíčky sú chutnou zásobárňou čerstvých vitamínov. Ich vypestovanie je nenáročné, lacné a v kuchyni ich môžete mať stále poruke.

Ak necháme semená naklíčiť, podstatne zlepšíme ich stráviteľnosť – pri klíčení prijíma zrno vodu, čím sa aktivujú enzýmy a dochádza k štiepeniu organických látok (škrob sa štiepi na jednoduché cukry, bielkoviny na aminokyseliny a tuky na voľné mastné kyseliny), niekoľkonásobne vzrastie aj množstvo vitamínov, najmä zo skupiny B, C, E, A.

K najznámejším jedlým semenám vhodným na klíčenie patrí horčica a žerucha. Čínske reštaurácie sa zaslúžili o to, aby sa do povedomia dostali aj naklíčené fazule.

Existuje však množstvo ďalších chutných semien (napríklad šošovica, hrach, cícer, mungo…). Naklíčené semená takmer všetkých druhov zeleniny sú vynikajúce nielen chuťou, ale aj pestrosťou použitia – je možné jesť ich a používať do rôznych pokrmov.

Väčšina semien klíči pri izbovej teplote. Niektoré však vyžadujú trochu teplejšie prostredie, sem patrí pohánka, senovka grécka, šošovica, slnečnica, triticale (kríženec pšenice a raže) a pšenica.

Využitie v kuchyni

Naklíčené semená stačí pred použitím v kuchyni naposledy dôkladne prepláchnuť. Možno ich pridávať surové do šalátov, ktoré budú vďaka nim príjemne chrumkať, môžu sa ale podávať aj samotné, napríklad len zaliate olejom a octom alebo ochutenou kyslou smotanou.

Hodí sa do polievok, k dusenému mäsu, do zeleninových zmesí a radu ďalších pokrmov, ktorým dodajú krehkosť a chuť. Môžu sa tiež restovať alebo naparovať a podávať ako prílohu.

Náš tip

- Štipľavé naklíčené semená horčice a žeruchy sú vynikajúce do zelených i miešaných šalátov, alebo ako ozdoba napríklad na grilované mäso, hodí sa aj k vaječným pokrmom a na chlebíčky, ale aj ako farebné vylepšenie pokrmov.

- Na klíčenie je možné použiť fazuľu mungo alebo adzuki.

- Do karí zmesí, šalátov a polievok sa hodí senovka grécka.

- Do cesta na chleba, ale aj do polievok a šalátov je vhodná pohánka, triticale a pšenica.

- Z pšeničných klíčkov pripravíte v odšťavovači veľmi výživný nápoj.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa