×
Vyhľadávanie v blogoch

Bambusy je možné u nás pestovať celoročne

Bambus je vždyzelená, odolná, väčšinou teplomilná exotická rastlina. Mnohé druhy znesú aj mráz a rastú aj v našich podmienkach vonku celoročne vonku. Bambusy zahŕňajú cez 600 druhov a radíme ich do čeľade lipnicovitých - podčeľaď bambusovitá.

Bambus v nábytkárstve a potravinárstve

Najväčšie druhy dorastajú do výšky až 40 metrov, ale existujú druhy bambusu vysoké len 20 cm. Za 24 hodín je schopný vyrásť o neuveriteľných 100 cm. Slúži ako všestranný materiál na podobné účely ako drevo, môže byť použitý na konštrukciu stavieb, výrobu nástrojov, nábytku, ale aj papiera a odevov, alebo tiež ako potravina. Obsahuje prevažne bielkoviny a sacharidy.

Bambusy pochádzajú z trópov a subtrópov, čiastočne aj z mierneho pásma Ázie (Japonsko, Čína, Kórea, India, Thajsko), Ameriky, v menšej miere aj z Afriky a severnej Austrálie, kde rastú od nížin až po vysokohorské oblasti (v Južnej Amerike až do výšok 4700 metrov).

V Európe sa prvýkrát bambus objavil v 18. storočí a doviezli ho moreplavci, ktorí z Ázie dovážali korenie a tropické rastliny predovšetkým do Holandska, Anglicka a Portugalska, odtiaľ sa neskôr dostal aj k nám. Bambusy podľa rastu môžeme rozdeliť na dve základné typové skupiny. Prvými sú rastliny, ktoré vyrastajú v trsoch, druhé sú výbežkaté.

Trsnaté a výbežkaté druhy bambusov

Obrastajú listami už od zeme, nepotrebujú koreňové zábrany proti nekontrolovanému rozrastaniu. Sú vhodné predovšetkým do menších záhrad. Výbežkaté sa veľmi rýchlo rozširujú do svojho okolia, väčšinou vyžadujú vymedzenie priestoru špeciálnou protikoreňovou 1–2 mm hrubou fóliou siahajúcou do hĺbky 70 cm. Po čase sú výbežkaté rastliny schopné obrásť aj väčšie plochy.

Bambusy možno vysádzať od jari na začiatku pučania až do začiatku jesene. Ideálna je pre nich ľahká, priepustná a zároveň výživná a nie príliš kyslá pôda, ktorú môžeme odľahčiť pridaním piesku, perlitu či keramzitu.

Hlavne mladé, bujne rastúce sadenice vyžadujú dostatok dusíka v pôde. Pri výsadbe pridávame pomaly rozpustné dusikaté hnojivá alebo sušený hnoj, alebo rastliny pravidelne hnojíme napr. dusíkatými hnojivami na trávu.

Na konci leta pohnojíme rastliny hnojivom s malým obsahom dusíka a zvýšeným obsahom draslíka a horčíka, čo podporí vyzrievanie mladých výhonov a dobrú prípravu rastlín na zimu. Zalievame ich pravidelne a bohato. Od jari do leta ich množíme delením trsov. Mladé bambusové výhonky sú výbornou zeleninou, podávajú sa ako príloha aj samostatné jedlo.

POZOR

Čerstvé výhonky obsahujú množstvo škodlivých látok - tie sa však varením odbúravajú, preto je potrebná dôkladná tepelná úprava pred konzumáciou. Na jedenie môžeme využiť aj bambusové plody. Zrelé obilky sa usušia a melú na múku.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa