×
Vyhľadávanie v blogoch

Mäta s vôňou čokolády? Spoznajte voňavé odrody liečivej byliny

V Egypte sa objavila už v roku 1600 pred Kristom, pôvodom je však z východnej Ázie. Jej meno vzniklo podľa Ovídiovej báje o nymfe Menthé, ktorá, utekajúc pred bohom podsvetia Hádom, bola žiarlivou Persefonou zmenená na túto voňavú kvetinku. V období gréckorímskom boli voňavé lístky tejto rastliny využívané na ozdobu jedálenských stolov. Vplietaná bola aj do vencov pre ženícha a nevestu, ako magický symbol vášnivej lásky.

Ako si vypestovať mätu

Mäte sa bude dariť v pôdach hlinitopiesočnatých až hlinitých, humóznych, s dostatočnou zásobou vody. Ako jedna z mála byliniek nemá rada suché miesta. Stanovište by malo byť síce dobre oslnené, aby sa plne vyvinula jej aróma, ale vyžaduje pravidelnú a bohatú zálievku.

Kvety sa objavujú v druhej polovici leta. Záhon dobre odburiníme a vyhnojíme, ale nie hnojom, ale odležaným kompostom. Mäta sa rýchlo šíri podzemnými výhonkami, pokiaľ ju nechceme nechať príliš rozrastať, vysadíme ju radšej do nádoby. V blízkej jari mätu zrežeme a odstránime zaschnuté časti výhonov.

Mäta s voňou banánu a čokolády

Okrem mäty piepornej môžete v obchodoch zaobstarať aj šľachtené odrody, ktoré voňajú ako čokoláda, citrón, jahoda, po banán, pomaranč alebo grapefruite. Mentha piperita var. citrata 'Bergamot' intenzívne vonia ako pravá bergamotová silica.

Mentha piperita var. 'Eau de Cologne' s vôňou kolínskej vody má rada slnečné stanovište a jej sušené lístky sa používajú do sušených aranžmánov, kytíc a voňavých vankúšikov.

Niektoré druhy mäty môžete pestovať ako okrasné kvety alebo nimi spestriť bylinkový záhon - ananásová mäta Mentha suaveolens 'Variegata' svojou vôňou pripomína ananás či jablko, ale upúta najmä výrazne panašovaným listom.

Kuchynské a lekárske využitie mäty

Pri kuchynskej úprave mätu neohrievajte, pretože potom v pokrme horkne. Jedlo by tak získalo pachuť namiesto toho, aby bolo pekne navoňané. Do miešaných nápojov používame mätu vždy čerstvú. Pridávame ju nielen do mäsa, hlavne jahňacích a baranových, ale aj do zeleninových jedál, kaší, omeliet a cukroviniek.

Jej liečivé účinky nemožno spochybňovať. Je jednou z ingrediencií pridávaných do žuvačiek, vďaka svojej osviežujúcej chuti, pomáha pri rôznych žalúdočných poruchách (nechutenstvo), tiež výrazne podporuje vylučovanie žlče z pečene, uvoľňuje aj všetky kŕčové sťahy hladkého svalstva, odstraňuje plynatosť, pomáha pri bolestivej menštruácii, predovšetkým ľahko znižuje krvný tlak.

Odvarom z mäty vydezinfikujete ústnu dutinu (kloktadlo), pri ochorení horných dýchacích ciest sa odporúča odvar inhalovať. Pokiaľ pridáte odvar do kúpeľa, pôsobí mäta ako kozmetický prostriedok, upokojuje reumatizmus a kožné vyrážky.

Olej ako prostý výluh alebo po tepelnom spracovaní má hlavne použitie vonkajšie - pri bolestiach hlavy a migréne, nádche, únave ak masážam svalov sa vtiera do pokožky. Podobne sa používa tinktúra.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa