×
Vyhľadávanie v blogoch

Záhrada sa prebúdza do novej sezóny

Predovšetkým v jarnom období sa dôkladná starostlivosť naozaj oplatí. Je potrebné ošetriť trvalkové záhony, prekypriť a pohnojiť zeleninové záhony, prehádzať kompost, vdýchnuť nový život trávniku. To je však iba začiatok a starostlivosť o záhradu tým rozhodne nekončí. Ak sú záhony schované pod snehovou perinou, bude potrebné ešte chvíľku počkať. Avšak ak je počasie priaznivé, môžete sa do záhradných prác pokojne pustiť.

Trávnik

Najviac starostlivosti po zime bude potrebovať trávnik. Ak na záhrade počas zimy úradoval krtko, krtince rozhrňte a nerovnosti upravte pomocou zeminy s prímesou kremičitého piesku. Urobte vertikutáciu a starostlivo pohnojte pomaly rozpustným jarným hnojivom, ktorý trávniku dodá potrebné živiny.

Trvalky

Ak ste sa cez zimu kochali odkvitnutými kvetenstvami trvaliek, odstráňte všetku odumretú hmotu, ktorú postupne nahradia nové listy. Trvalky prihnojte dobrým kompostom alebo hnojivom určeným pre kvetinové záhony. Dosypte mulč do potrebnej vrstvy. V prípade potreby môžete trvalky presadiť alebo rozsadením omladiť, lepšie potom pokvitnú.

Okrasné trávy

Steblá okrasných tráv sú nádherné aj v zime. Ak by sme ich totiž pred zimou ostrihali, zapríčinili by sme pravdepodobne ich záhubu. Nemajú totiž rady zimnú vlhkosť. Na jar už je však nutné odumretú hmotu ostrihať záhradníckymi nožnicami, aby mohli suché steblá nahradiť nové, práve rašiace listy.

Prvé výsevy do skleníka či pareniska 

S prvými výsevmi zeleninovej či bylinkovej sadby je možné začať už v priebehu marca. Skleník pred tým dôkladne vydezinfikujte, väčšina sadeníc je pomerne náchylná na hubové choroby. Záhonom doprajte dostatok hnojiva.

Stromy a kríky

Počas marca je posledná možnosť na rez kôstkovín. Kôstkoviny necháme odpočívať aspoň do tej doby, než sa vytvoria puky alebo do začiatku kvetov. U ruží a ďalších okrasných kríkov však rez vykonáme. U druhov, ktoré by mohli ešte zamrznúť s rezom počkáme do tej doby, než sa ustáli teplota a rastliny začnú pučať, napr. u levandule (Lavandula angustifolia), ktoré by v prípade silných mrazov po reze hlboko zmrzli.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa