×
Vyhľadávanie v blogoch

Trvalky, ktoré rozžiaria záhradu na plnom slnku

Prinášame vám niekoľko tipov na trvalky, ktoré svojimi kvetmi rozžiaria záhradu na plnom slnku, sú bežne dostupné a vyberiete si zo širokej ponuky kultivarov. Týmto trvalkám sa skvele darí na slnečnom stanovisku s dobre priepustnou pôdou (prílišné mokro je u nich skôr na škodu, naopak si dobre poradia s miernym suchom). Jarnú výsadbu už asi nestihnete, ale v budúcom roku sa budete tešiť z pestrej palety kvetov.

1. Plamienka šídlolistá

Vďaka svojmu vankúšovitému charakteru rastu sú plamienky obľúbené predovšetkým v skalkách. Odolá pomerne extrémnym teplotám a suchu pri výsadbe na prírodnú skalu. Kvitne od apríla do mája - sú pre ňu typické kultivary s kvetmi v bielych, ružových, fialových a karmínových farbách.

Kam vysadiť

- strešné záhrady, skalky, steny aj koruna suchého múrika, kamenné korytá, nádoby, vhodná ako kvitnúca náhrada trávnika.

2. Ľaliovky 

Obľúbená pre široký výber kultivarov, ktoré sa líšia nielen výslednou výškou a farbou kvetov, ale aj ich stavbou. Majú jedlé kvety, ktoré sa používajú do zeleninových šalátov a na ozdobu rôznych pokrmov.

Farebné spektrum kvetov ľalioviek sa pohybuje od bielej, cez žltú, oranžovú, až po temne fialovú, karmínovú a tehlovú. Kvet sa objaví len na jeden deň, napriek tomu vydržia kvitnúť aj dlhšie ako jeden mesiac.

Kam vysadiť

- trvalkové záhony, rabaty, záhony s jedlými rastlinami, vidiecke predzáhradky, prírodné trvalkové partie.

3. Rebríček tužobníkový 

Dorastá do výšky okolo jedného metra, pri jeho výsadbe mu doprajte dostatok priestoru. Kvety rebríčka prilákajú do záhrady hmyzie opeľovače.

Je silne aromatický, ak je vám jeho typická silná mierne horkastá vôňa nepríjemná, vysaďte ho radšej ďalej od záhradného sedenia. Kvety sa hodia na rez i do suchých väzieb.

Kam vysadiť

- trvalkový rabat, prérijné výsadby, ideálne do vidieckej záhrady.

4. Echinacea purpurová

Má malé nároky na starostlivosť, preto je často vysádzaná do mestských výsadieb s nízkou intenzitou údržby. Echinacea purpurová je obľúbená je aj vďaka liečivým látkam, ktoré obsahuje.

Na trhu je k zakúpeniu viac kultivarov v neskutočne bohatej farebnej škále, ale aj také, ktoré sa líšia veľkosťou a tvarom kvetov.

Kam vysadiť

- lekárske záhony, trvalkový rabat, prérijné záhony, celoročne atraktívne výsadby, trvalkové výsadby s atraktívnymi semenníkmi (v záhone je pekná aj v zime, pokiaľ ju neostriháte).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa