Cibuľa jarná kuchynská Brunswijker - Allium cepa - semená - 0,5 g
Tovar už nemáme v ponuke, náhradu nájdete tu: https://www.osiva-semena.sk/679-semena-cibule
Ide o sýto červenú cibuľu okrúhleho tvaru. Odroda je veľmi odolná a pevná. Hodí sa ako zelenina do šalátov, surová alebo varená. Odroda je rezistentná voči chorobám.
Dužina plodu je biela s červenými okrajmi. Chuť je jemnejšia ako u klasických žltých odrôd.
Balenie s hmotnosťou 0.5 g obsahuje približne 150 semien.
Výsev sa robí buď v priebehu zimných mesiacov do skleníka alebo od apríla na vonkajší záhon. Hĺbka výsevu je približne 0,5 - 1 cm. Klíčenie trvá 2 – 4 týždne (záleží od odrody a podmienok na pestovanie). Ideálna teplota na klíčenie je 12 – 18 ºC. Spon 25 – 30 x 10 – 15 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovisko, prípadne polotieň. Pôda by mala byť piesčito-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť aj neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH môžeme pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule je treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a taktiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, tak hnojenie nie je nutné.
Pri cibuli venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibúľ sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zasa zle skladujú. Cibuľa sa zberá v dobe, kedy porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0 – 2 ºC.