
Reďkovka Faraon - Raphanus sativus - semená...

Frézia plnokvetá fialová - Freesia refracta -...

Melón cukrový Stellio F1 - Cucumis melo -...

Fazuľa kríčková Dior - Phaseolus vulgaris -...

Šalát kučeravý letný - Lactuca sativa - semená...

Ibiš lekársky pochádza z oblasti Stredomoria a Strednej Ázie. U nás sa s ním možno stretnúť iba v teplejších oblastiach. Dorastá do výšky 70–180 cm a kvitne od júla do septembra bielo-ružovými kvetmi.
V liečiteľstve sa využíva na liečbu kašľa (pri suchom kašli sa z listov varí čaj), zažívacích ťažkostí alebo pri nespavosti. Prispieva k zmierneniu prejavov lupienky.
Okrem svojich liečivých účinkov sa ibiš pestuje ako zelenina. Listy ibiša sa môžu používať podobne ako špenát. Listy slúžia ako krásna dekorácia jedla, zároveň sa dajú aj konzumovať.
To najzaujímavejšie na rastline ibiš sú jej korene. Korene sa dajú buď variť alebo priamo opekať. Majú potom ľahko sladkastú chuť. Dokonca ak zmiešame jeho korene s cukrom, dajú sa z nich vytvoriť cukríky známe pod názvom marsh mallows - gumové cukríky.
Rastlina je mrazuvzdorná.
Semená ibiša sa sejú na jar do vzdialenosti 30 cm od seba.
Rastlina vyžaduje slnečné stanovisko s vlhkou pôdou. Tá by mala byť hlinito-piesčitá, humózna a priepustná. Vyhovuje jej klíčenie v chlade.
Môže sa tiež stať, že semená vyklíčia až ďalší rok. Nevyhadzujte teda semienka predčasne.
Zberajú sa listy, v dobe zrenia semená a na jeseň i korene. Po zbere koreňov sa odrezávajú koreňové hlavice s pukmi, po prezimovaní v pivnici sa vysádzajú na jar priamo na záhon.
Všetky časti rastliny sa sušia a využívajú na prípravu liečiv, v kuchyni či na varenie sirupu.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa