Chilli papriky patria medzi najvýznamnejšie zeleniny a korenia kvôli svojej pálivej chuti. Na svete existuje okolo 3000 odrôd rôznych sladkých a pálivých druhov, ktoré sa od seba odlišujú nielen svojím tvarom a farbou svojich plodov, ale hlavne intenzitou pálivej chuti.
Používajú sa celé, drvené alebo popráškované, ako plody, tak aj semená, buď samostatne, alebo v najrôznejších zmesiach, napríklad v kari. Všetky druhy pochádzajú z trópov a subtrópov Ameriky, najskôr z Kolumbie. Veľa druhov sú rastliny viacročné.
Do Európy ich v roku 1493 priviezol z ostrova Haiti Krištof Kolumbus. V 16. a 17. storočí sa už šírili po celej Európe. Na území Čiech sa paprika pestovala už okolo roku 1585. Veľmi populárna je paprika krovitá (C. frutescens) zo severu Južnej Ameriky známa pod obchodným názvom chilli. Je súčasti korenia Tabasco. Forma C. frutescens z Francúzskej Guyany, z údolia rieky Cayen, sa predáva pod menom Cayenské korenie.
Pálivosť paprík je spôsobená kapsicinoidami. Najdôležitejším z nich je alkaloid kapsaicín. Jeho celkový obsah v paprikách sa vyjadruje pomocou stupnice pálivosti SHU (Scoville Heat Units). Sladká paprika má hodnotu 0 SHU. Čistý extrakt kapsaicínu má hodnotu 16 miliónov SHU. Táto látka pomáha pri prechladnutí, zlepšuje trávenie, aj (ničí baktérie) a obmedzuje črevné parazity - preto je pálivá paprika tak žiadaná v tropických krajinách. Ďalej tlmí bolesti hlavy a chrbta, pomáha od najrôznejších problémov, ako sú kŕčové žily, srdcové arytmie, zlepšuje krvný tlak a obnovuje pružnosť bunkových štruktúr tepien, ciev a kapilár. Možné je i vonkajšie použitie pri ischiatických bolestiach vo forme náplastí a tinktúry.
Pálivosť paprík značne ovplyvňujú klimatické podmienky. Rozhoduje teplota a vlhkosť lokality, kde sa papričky pestujú. Jedna odroda tak môže mať na rôznych miestach sveta rozdielnu pálivosť, preto sa u vyhlásených pálivých paprík udávajú aj plantáže, kde boli vypestované.
DOBRÁ RADA NA ZÁVER Ak by ste radi zmiernili pálivosť papriky, nezapíjajte ich studenou vodou alebo pivom - pretože kapsaicín je olejová látka a vodou sa len rozšíri. Najlepšie je mlieko alebo jogurty, ochladí aj paradajkový džús. Pomôže tiež chlieb alebo citrón (dôjde k neutralizácii).