BIO špenát Geant d'hiver - Spinacia oleracea - bio semená špenátu - 10 g
Tovar už nemáme v ponuke, náhradu nájdete tu: https://www.osiva-semena.sk/708-bio-semena-zeleniny
Táto veľmi produktívna odroda s veľkými tmavozelenými takmer hladkými listami, je veľmi odolná voči chladu, a preto je vhodná hlavne pre jarný a zimný zber.
Špenát obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, napr. jód, vápnik a železo.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
Semená špenátu sa vysievajú priamo na vonkajšie stanovisko a to hlavne na jar. Táto mrazuvzdorná odroda je odolná voči mrazu a preto je možné ju vysievať aj v auguste a septembri.
Semienka príliš neprekrývame, stačí zeminu ľahko uhrabať. Doba klíčenia je 1–2 týždne.
Stanovisko by malo byť dostatočne slnečné, ale priame slnko by mohlo rastlinky nútiť vybiehať do kvetu, takže treba byť opatrný. Všeobecne špenát najlepšie rastie na jar a na jeseň, keď nie je tak prudké slnko. Rovnako tak pestovanie v skleníku je síce možné, ale tiež núti rastlinku vybiehať do kvetu, a je teda vhodné tieto rastliny pestovať hlavne pre mladé listy.
Pôda by mala byť stredne ťažká, mierne zásaditá a nie čerstvo pohnojená. Špenát je rastlinou druhej až tretej trate, takže mu priame hnojenie nerobí dobre. Naviac nie je tak náročný na živiny. Špenátu doprajte pravidelnú (ale nie prílišnú) zálievku, ktorá zaistí to, že listy zostanú svieže a chrumkavé.
Zber špenátu má viac podôb. Je možné zberať mladé listy či celé rastlinky, ktoré sa hodia na priamu konzumáciu. Väčšie listy sa zostrihávajú celé v ružici nad srdcom rastliny, čím docielite to, že rastlina znovu zarodí. Druhá úroda už ale nebude tak výdatná ako tá prvá a rastlina bude mať skôr tendenciu vybehnúť do kvetu. Zbierané listy je najlepšie spariť a zamraziť. Takto spracovaný špenát Vám vydrží dlho. Čerstvý ho môžete uchovávať v chladničke približne dva týždne.