×
Vyhľadávanie v blogoch

Vypestujte si voňavý kôpor na záhone, v kvetináči, na balkóne či parapete

Kôpor dodá chuť mnohým rozmanitým pokrmom, je výborným korením aj liečivkou. V sušenej forme však stráca silu a na zimu je lepšie ho zamraziť. V bylinkovej záhradke by nemal určite chýbať. Akonáhle túto nenáročnú letničku vysadíte, bude sa množiť samovýsevom. Pestovať sa dá dokonca aj v nádobe na balkóne. Využiť z neho môžete vonnú vňať aj semená.

Kôpor využijete aj v prírodnej kozmetike

Kôpor voňavý patrí do čeľade okoličnatých a je veľmi obľúbenou aromatickou rastlinou, ktorú využíva nielen európska, ale aj indická kuchyňa a medicína. Cenný bol už v starovekom Egypte.

Využitie nemusí mať len v kuchyni. Prospieva aj zdraviu a využiť ho môžete i na prípravu prírodnej domácej kozmetiky. Žlté kvety lákajú včely, motýle a na záhonoch aj v nádobách pôsobia veľmi esteticky.

Kôpor sa pestuje ako jednoročná rastlina, ktorej sa najlepšie darí v priepustnej pôde, musí mať ale dostatočnú zálievku. Silnú arómu podporí dostatok slnečných lúčov, stanovište vyberieme teda slnečné.

Vyššie odrody kôpru (sú aj cez meter vysoké) potrebujú záveterné miesto alebo oporu, lodyhy sú pomerne krehké a vietor by ich polámal. Predovšetkým pre zber mladých listov je možné kôpor pestovať aj na terase či okennom parapete.

Pridávame na konci varenia

Pre zber semien zrežeme celý okolík v dobe dozrievania a necháme ich zavesené dole hlavou dosušiť (semená samé vyzerajú na podložku umiestnenú pod ne, alebo priamo do papierového vrecka, ktoré zavesíme pod rastliny). Kôpor nevysievame do blízkosti feniklu. Ľahko sa krížia a vznikajú tak nekvalitné rastliny.

Kôpor využijeme nielen pri zaváraní uhoriek a do kôprovej omáčky. Hodí sa na rôzne úpravy rýb, pokrmy z vajec alebo zemiakov i do šalátov a kuraťa. Pridáva sa, podobne ako palina, až na konci tepelnej úpravy, aby lístky nestratili chuť, vôňu, ani s ňou sa spájajúce prospešné látky.

Využijeme aj zrelé semená kôpru – tie napomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a majú priaznivý vplyv na rast vlasov i nechtov. Okrem už spomínaného nakladania uhoriek, ich môžeme použiť do ražného chleba alebo na prípravu liečivého čaju.

Kôpor pôsobí podobne blahodárne ako fenikel či aníz. Okrem liečivých vonných silíc obsahujú semená aj veľký podiel minerálnych látok, napríklad vápnik a fosfor. Žuvaním ich semien osviežite dych.

Náš wellness tip

Posilňujúci kôprový kúpeľ pre vlasy a nechty - mierne podrvené kôprové semená (asi jednu polievkovú lyžicu) prelejeme šálkou vriacej vody, necháme niekoľko hodín lúhovať a potom precedíme. Nálevom je možné oplachovať vlasy, alebo v mierne vlažnom desať minút kúpať ruky či končeky prstov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa