×
Kliknutím zobrazíte viac produktov.
No products were found.
PPL Parcelshop
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinky a ich využitie

Niektoré bylinky je možné touto dobou už priamo vysievať na záhony, iné si môžete predpestovať doma v kvetináči a presadiť až neskôr. Tento článok je však o ich využití – najobľúbenejších možnostiach, ako možno z rôznych byliniek pripraviť účinný prostriedok na prípadné zdravotné ťažkosti.

Čaje

Ich príprava patrí určite medzi najstaršie spôsoby úpravy liečivých bylín a je tiež jednou z najjednoduchších. Podľa toho, z akej časti rastliny sa čaj pripravuje, sa riadi ich príprava. Pri väčšine ochorení sa odporúča piť malými dúškami 2–3 šálky čaju denne.

Čaj má byť teplý, ale nemá sa nikdy ohrievať v mikrovlnnej rúre. Na osladenie by sa nemal používať rafinovaný, priemyselne vyrábaný cukor, ale vždy iba med alebo surový cukor.

Nálev

Príprava predovšetkým z listov, kvetov a výhonkov liečivých byliniek, a to tak, že sa čerstvá alebo sušená zaleje vriacou vodou (zvyčajne asi 2 polievkové lyžice bylinky na 300 ml vody) a nechá sa 5–10 minút vylúhovať a potom sa zleje. Nálev sa buď pije, alebo sa s ním pri vonkajšom použití navlhčí obklad, ktorý sa priloží na postihnuté miesto.

Odvar

Príprava väčšinou z podzemkov alebo koreňov. Na výluh účinných látok je potrebné väčšie úsilie. Bylinku, ktorú nadrvíme, vylúhujeme v nádobe s vodou asi 20 minút za slabého varu, potom ju necháme ešte asi 5 minút v odstavenej nádobe a až potom zlejeme.

Výluh za studena

Užíva sa vtedy, keď liečivé bylinky obsahujú látky, ktoré by sa mohli teplom zničiť. Pri jeho príprave sa zalejú 2 polievkové lyžice bylinky 300 ml studenej vody a nechajú sa vylúhovať cez noc, potom sa výluh zleje a používa sa rovnakým spôsobom ako nálev alebo odvar.

Ústna voda

K uzdraveniu narušenej ústnej sliznice prispievajú prípravky na kloktanie a vyplachovanie ústnej dutiny a krku. Mávajú väčšinou adstringentné (sťahujúce) účinky. Ako ústne vody môžeme preto použiť odvary alebo výluhy niektorých liečivých byliniek s týmito účinkami. Bylinky lúhujeme 15–20 minút, potom výluh schladíme a 100 až 150 ml použijeme na kloktanie alebo výplach.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa