×
Vyhľadávanie v blogoch

Sejeme v septembri – posledná zelenina pre tohtoročnú úrodu, ale i pre jarný zber

Ak teraz vysadíme trvalky, dreviny, cibuľoviny a dvojročné rastliny, tak si záhradu skrášlime i v lete. V septembri už môžeme vysádzať cibuľky hyacintov, tulipánov, kamasie a ľalie. Ostatné druhy cibuľovín, ako napríklad narcisy sa do zeme vkladajú až v októbri či novembri. Pri príliš skorej výsadbe by ich ľahko mohla napadnúť hniloba, ktorej sa ešte v teplej pôde darí.

Cibuľky sa všeobecne sadia hlboko, do dvoj až trojnásobku výšky cibule, je to overené pravidlo. Vrstva zeminy ich ochráni pred výkyvmi teplôt i pred vysychaním a až sa prebudia, ľahko ju prerastú. Pred zimou však neuškodí ani nástielka z čečiny alebo lístia.

V septembri sú ideálne podmienky pre výsadbu trvaliek. Môžu sa vysádzať kamzičníky, veternice, prvosienky, taričky a ďalšie trvalky, ale tiež predpestované dvojročné rastliny – okrasné sedmokrásky, fialky, náprstníky, topoľovky, cheiranty alebo nezábudky. Okúzľujúce sú spoločné výsadby tulipánov s nezábudkami a fialkami.

Výsadba stromov a kríkov

Jeseň je vhodná pre výsadbu sadeníc stromov a kríkov. Stromčeky zapestované v kontajneroch môžete vysadzovať celoročne, jeseň je však príjemnejšia ako horúce leto, nemusíte sa báť, že mladé dreviny spália prudké slnko či úmorné sucho, zalievať obvykle stačí menej. Prostokorenené sadenice ovocných drevín, ruží a listnatých kríkov a stromov pre živé ploty sa vysádzajú ešte neskôr, v októbri či novembri. Teraz je vhodná chvíľa na to, aby sme pripravili jamy.

Na rozdiel od opadavých listnatých stromov a kríkov, sú ihličnany stále zelené dreviny vhodné na výsadbu už v septembri, aby sa do zimy ujali. Akú zeleninu je potrebné vysiať, aby sme sa tešili z plodov do príchodu zimy? Vyrastú ranné reďkovky, skorý hlávkový šalát a šalát k rezu listov, rukola a kôpor. Pre jarný zber sa vysieva napríklad špenát, valeriánka poľná, ozimný šalát, petržlen a trebuľka. Vďaka tohtoročnému výsevu budete mať skoro z jari k dispozícii mladé, šťavnaté a zdravé lístky.

Voľné záhony sa môžu osiať zeleným hnojením, napríklad facéliou vratičolistou. Výborným pomocníkom pri jesennom pestovaní je skleník alebo fóliovník. Sklo sa však musí udržiavať čisté. Nedostatok svetla spolu s hnojením by viedli k hromadeniu dusičnanov v zelenine. Proti nočnému chladu ako ochrana poslúži i netkaná biela textília, ktorou záhon dôkladne prekryjete.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa