×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako správne pestovať patizóny?

Chutí výborne, obsahuje veľa minerálov a vitamínov, má málo kalórií a v kuchyni sa dá upraviť na mnoho spôsobov. Ak mu poskytnete vhodné podmienky, porastie ako z vody a plodí ako o závod.

Patizón je kultivarom tekvice obyčajnej čiže špargľovej - Cucurbita pepo, var. Cylindrica, od tekvice je však jeho rozoznanie veľmi jednoduché. Patizón má diskovitý tvar plodu, na okrajoch zvlnený, bielej, žltej či zelenej farby. Rastlina sa vzhľadom od tekvice takmer nelíši.

Vyrastie do mohutnej liany, kde sa v pazuchách listov tvoria výrazné žlté kvety. Kvety zostávajú otvorené iba jeden deň a sú súčasne samčie a samičie na jednej rastline, nie je preto nutné pestovať kvôli opeleniu viac rastlín.

Patizóny potrebujú k rastu dostatok priestoru, sadíme ich teda tam, kde nebudú utláčať ostatné rastliny a v pôde nájdu dostatok organických látok bohatých na dusík. Ak v záhrade takú ""záživnú"" pôdu nemáte, bude potrebné dodať na stanovisko odležaný kompost, maštaľný hnoj alebo dopĺňať priebežne živiny špeciálnym hnojivom pre plodovú zeleninu.

Podobne náročné sú patizóny aj na zálievku. Milujú stálu vlhkosť pôdy a odporúča sa preto zalievať radšej menej, ale častejšie. Rovnako ako uhorky vo vlhkých rokoch trpia múčnatkou uhorkovou.

Pestovanie patizóna

Patizóny možno vysievať priamo na záhon alebo rastliny predpestujeme a von vysadíme až po mrazoch. Ak budeme patizóny predpestovávať, zasadíme do kvetináča s minimálnym priemerom 80x80 mm 3 semená v polovici apríla a po vzídení necháme najsilnejšiu rastlinu dorásť do štádia pravých listov.

Na záhon vysadíme v polovici mája, kým nebudú hroziť mrazíky. Priamy výsev do voľnej pôdy je vhodný v teplejších a chránených polohách. Semená vysejeme po dvoch, do hĺbky 23-30 mm, v poslednej dekáde apríla do sponu 1,5 až 1 m. Vzdialenosť rastlín pri výsadbe zo sadby je rovnaká. Rastliny nenecháme zapleveliť a doprajeme im výdatnú a pravidelnú zálievku.

Ideálny na chudnutie

Patizóny sú ideálnou potravinou na chudnutie. Plody sú plné vody, vitamínov a minerálov, a majú nízky obsah kalórií. Sú nápomocné pri odstraňovaní škodlivín z čriev, podporujú trávenie, regenerujú organizmus. Obsahujú napríklad železo a draslík, majú nízky obsah sodíka. Vďaka minimálnemu obsahu sacharidov sa odporúčajú aj pre diabetikov.

Najlepší je zber malých plodov pár dní po odkvitnutí. Upravujú sa podobne ako cuketa - patizóny môžeme smažiť, plniť mäsom, pridávať do krémových polievok, surový použiť do šalátov. Je rýchlo mäkký, takže sa hodí napríklad aj na prípravu rôznych minutiek a dá sa konzervovať v sladkokyslom náleve tak ako uhorky - nakladačky. Staršie plody, rovnako ako tekvicu, môžeme aj skladovať.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa