Ako správne pestovať patizóny?

Ako správne pestovať patizóny?

Chutí výborne, obsahuje veľa minerálov a vitamínov, má málo kalórií a v kuchyni sa dá upraviť na mnoho spôsobov. Ak mu poskytnete vhodné podmienky, porastie ako z vody a plodí ako o závod.

Patizón je kultivarom tekvice obyčajnej čiže špargľovej - Cucurbita pepo, var. Cylindrica, od tekvice je však jeho rozoznanie veľmi jednoduché. Patizón má diskovitý tvar plodu, na okrajoch zvlnený, bielej, žltej či zelenej farby. Rastlina sa ale vzhľadom od tekvice takmer nelíši. Vyrastie do mohutnej liany, kde sa v pazuchách listov tvoria výrazné žlté kvety. Kvety zostávajú otvorené iba jeden deň a sú súčasne samčie a samičie na jednej rastline, nie je preto nutné pestovať kvôli opelenie viac rastlín.

Patizóny potrebujú k rastu dostatok priestoru, sadíme ich teda tam, kde nebudú utláčať ostatné rastliny a v pôde nájdu dostatok organických látok bohatých na dusík. Ak v záhrade takú "záživnú" pôdu nemáte, bude potrebné dodať na stanovisko odležaný kompost, maštaľný hnoj alebo dopĺňať priebežne živiny špeciálnym hnojivom pre plodovú zeleninu. Podobne náročné sú patizóny aj na zálievku. Milujú stálu vlhkosť pôdy a odporúča sa preto zalievať radšej menej, ale častejšie. Rovnako ako uhorky vo vlhkých rokoch trpia múčnatkou uhorkovou. '

Patizóny možno vysievať priamo na záhon alebo rastliny predpestujeme a von vysadíme až po zmrznutých. Ak budeme patizóny predpestovávať, zasadíme do kvetináča s minimálnym priemerom 80x80 mm 3 semená v polovici apríla a po vzídení necháme najsilnejšiu rastlinu dorásť do štádia pravých listov. Na záhon vysadíme v polovici mája, až nebudú hroziť mrazíky. Priamy výsev do voľnej pôdy je vhodný v teplejších a chránených polohách. Semená vysejeme po dvoch, do hĺbky 23-30 mm, v poslednej dekáde apríla do sponu 1,5 až 1 m. Vzdialenosť rastlín pri výsadbe zo sadby je rovnaká. Rastliny nenecháme zapleveliť a doprajeme im výdatnú a pravidelnú zálievku.

Patizóny sú ideálnou potravinou na chudnutie. Plody sú plné vody, vitamínov a minerálov, a majú nízky obsah kalórií. Sú nápomocné pri odstraňovaní škodlivín z čriev, podporujú trávenie, regenerujú organizmus. Obsahujú napríklad železo a draslík, majú nízky obsah sodíka. Vďaka minimálnemu obsahu sacharidov sa odporúčajú aj pre diabetikov.

Najlepší je zber malých plodov pár dní po odkvitnutí. Upravujú sa podobne ako cuketa - patizóny môžeme smažiť, plniť mäsom, pridávať do krémových polievok, surový použiť do šalátov. Je rýchlo mäkký, takže sa hodí napríklad aj na prípravu rôznych minutiek a dá sa konzervovať v sladkokyslom náleve tak ako uhorky - nakladačky. Staršie plody, rovnako ako tekvicu môžeme, aj skladovať.

Publikované dňa 2018-07-04 Pestovanie rastlín
Štítek: zelenina

Related articles

Najmä v zime Vám Váš organizmus...

Poznáte microgreens a klíčenie semien?

Kel za kapustou v prospešnosti pre zdravie nezaostáva, vyskúšajte ho

Pestovať sa dá aj pomerne otužilý a odolný ružičkový kel

Sadiť možno aj v júli, úroda bude možno až do zimy

Ak v priebehu júla zasejete tieto plodiny, spoľahlivo vám dorastú.

Ako si zabezpečiť bohatú úrodu? Zalievať a hnojiť.

Za prihnojenie vás bohatou násadou plodov odmenia aj ovocné stromy a kríky.

Záhradnícka sezóna sa rozbieha: osievajte...

Jar je už cítiť vo vzduchu, kalendárne síce ešte neprišla, ale záhradkárom sa už sezóna rozbieha na plné obrátky.

Ak si pestujete vlastné sadenice paradajok, záhon...

Pre predpestovanie sadeníc paradajok je ideálny čas do konce marca.

Pekné na pohľad, nenáročné a navyše užitočné - fazule

Popínavé kríčkové aj kolíkové odrody, rôznofarebné zrná, alebo obľúbené struky...

Kel nie je tak populárny ako kapusta, ale v...

Pochutnať si na ňom možno nielen na jeseň, ale aj v zime, vyznačuje sa totiž veľkou odolnosťou voči chladu.

Menu