×
Vyhľadávanie v blogoch

Ačokča, papriková uhorka z Južnej Ameriky má liečivé účinky

Ačokča, čo to je?

Má všestranné využitie, hráškovú chuť a netradičný tvar! Táto zelenina spája papriku a uhorku v jeden veľmi zaujímavý plod. Ačokča (Cyclanthera pedata) patrí do skupiny tekvicovitých rastlín. Plody sa rozšírili z Južnej a Severnej Ameriky - od Bolívie až po Mexiko. 

U nás sa pestuje ako jednoročná, popínavá bylina, ktorej stonka dorastá až do dĺžky 5 metrov. Listy dorastajú do veľkosti 6 - 14 cm, sú laločnaté, s piatimi až siedmimi eliptickými lístočkami a na okrajoch sú vrúbkovaté. Kvety sú jednopohlavné, drobné biele, žltkasté alebo zelenkasté, v skupinách po desiatich až dvadsiatich. 

Farbou i tvarom pripomínajú cuketu, plody vyzerajú ako lusk - valcovité bobule s ostrým hrotom dlhé 10 - 20 cm. Čierne, hranaté, drsné jadierka sa nachádzajú v dvoch radoch placenty. Vnútro plodu je po dozretí duté a chuť sladká. Vzhľadom na svoj pôvod bude rastline vyhovovať dostatok tepla a vlhko. V našich klimatických podmienkach odporúčame predpestovávať v skleníku alebo na okennom parapete. Sadenice potom presadíme do skleníka alebo fóliovníka. 

Pokiaľ už nehrozia prízemné mrazíky, môžeme rastlinu premiestniť von. Znesie stanovište aj na priamom slnku. K svojmu rastu potrebuje oporu, po ktorej sa môže popínať. Bez vody a dobrej výživy nebude dobre plodiť. Vegetačné obdobie je pomerne dlhé, na chutnú zeleninu sa môžete tešiť koncom augusta až septembra. V prípade, že sú semená príliš tmavé, rastlinu už nekonzumujte, ale nechajte si ju na predpestovanie priesad na ďalší rok. Naložené v sladkokyslom náleve chutia ako uhorky, možno ich naplniť mäsovou plnkou podobne ako papriky. Pridávať sa môžu do gulášu alebo do zeleninových polievok. 

Liečivé účinky 

V surovom stave pomáha rastlina ako prevencia proti cukrovke. Využíva sa pri liečbe respiračných chorôb. Odvar bez semienok je výborný močopudný prostriedok. Zamedzuje vstrebávaniu sodíka a draslíka späť do tela. Šťava vylieči aj zápal ucha. 

Listy sa môžu prikladať na zapálenú časť tela, majú protizápalové účinky. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zbavuje totiž cievne steny cholesterolových usadenín. Blahodárne pôsobí na krvný tlak. Skrátka pestovanie ačokči sa oplatí, pokiaľ hľadáte netradičnú rastlinu s blahodárnymi účinkami. 

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa