×
Vyhľadávanie v blogoch

Cibuľová zelenina a ako ju pestovať

K cibuľovinám radíme mimo cibule a cesnaku tiež pažítku a pór. Ich výrazná chuť má pôvod v obsahu siličných látok a fytoncídov alebo rastlinných antibiotík. V kuchyni je táto zelenina nenahraditeľná.

Cibuľoviny pestujeme pre ich zásobné orgány, najčastejšie teda pre cibuľu stonkového pôvodu. Už v skorších dobách išlo o cennú potravinu, ktorá priaznivo ovplyvňovala zdravotný stav konzumentov.

Vypestovať na záhrade cesnak a cibuľu pre rodinu nie je tak obtiažne. Pre pažítku sa nájde miesto doslova všade, dá sa pestovať i v nádobách. Pestovanie póru nie je také zložité, úrodu však napadá mínerka pórová, ktorá ju ničí.

Prečo cibuľovú zeleninu pestovať?

Nenáročná výsadba, nie je treba predpestovať (mimo póru), rastliny sa nemusia vyväzovať či vyštipovať, cibuľoviny sa dobre skladujú, majú široké využitie v kuchyni, vitamíny skoro na jar, niektoré druhy využívajú záhon i cez zimu, pre obsah liečivých látok s antibiotickými účinkami.

Pre pestovanie cibuľovín je vhodná ľahšia či stredne ťažká humózna pôda. Cibuľoviny neznášajú pôdu ťažkú a chladnú na tienistom mieste. Najnáročnejší na obsah organickej hmoty v pôde je pór, tiež potrebuje viac zalievať.

Pór vysadzujeme na lepšie vyhnojené pozemky s hlbokou pôdou, ostatné cibuľoviny sa uspokoja s pestovaním druhej či tretej trati. Pôdu udržujeme bez buriny.

Na záhone ich môžeme kombinovať s uhorkami, valeriánkou, hlávkovým šalátom, mrkvou, červenou repou, paradajkami alebo cuketou (ostatné rastliny pokryjú záhon listami, bude sa držať voda).

Póru sa najviac darí so zelerom a kalerábom. Zlé susedské vzťahy má cibuľa s fazuľami, hráškom, hlúbovinami a reďkovkami. K zberu pre uskladnenie je nutné pekné počasie, starostlivé dosušenie a triedenie.

Na domáce pestovanie sú vhodné tieto odrody

- pór letný - ‘Gigante Suizo‘, ‘Starozagorski Kamuš‘

- pór jesenný - ‘Elefant‘, ‘Titus‘

- cesnak ozimný (paličák, nepaličák) - ‘Anton‘ (np), ‘Bjetin‘ (np), ‘Dukát‘ (p), ‘Džambul‘ (p), ‘Havran‘ (p), ‘Lukan‘ (np), ‘Tantal‘ (p), ‘Unikát‘ (p)

- cesnak jarný - ‘Japo II‘ (np), ‘Matin‘ (np), ‘Lumír‘ (p)

- pažítka - ‘Bohemia‘, ‘Erekta‘, ‘Jemná‘, ‘Pražská‘

- cibuľa šalotka - ‘Ambition‘, ‘Prisma‘

- cibuľa perlovka - ‘Pompei‘

- cibuľa na uskladnenie - ‘Alice‘, ‘Dagmar‘, ‘Karmen‘ (červená), ‘Lucy‘, ‘Tandem‘, ‘Tosca‘, ‘Všetana‘

- cibuľa zväzková - ‘Duo Line‘, ‘Entita‘, ‘Rossa di Firenze‘

- cibuľa ozimná - ‘Augusta‘, ‘Hiberna‘

- cibuľa zimná - ‘Gerda‘

- cibuľa na priamy konzum - ‘Agostana‘, ‘Avalon‘, ‘Blanco Duro‘, ‘Elista‘, ‘Globo‘, ‘Grenada‘ (červená), ‘Štutgartská‘, ‘Unico F1‘

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa