Čo je cibuľová zelenina? Už názov nám napovedá, že sem patrí cibuľa a podobná zelenina. Radíme sem ešte pór a cesnak. Je to zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo antibiotických látok. Je veľmi obľúbená v kuchyni, kde sa stala nepostrádateľným pomocníkom. Taktiež je potrebná v ľudovom liečiteľstve. Látky, ktoré cibuľa obsahuje, pôsobia dobre na črevnú mikroflóru a na pečeň. Cibuľová zelenina zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a podporuje trávenie. Prečisťuje obličky, močové cesty a uľahčuje odchod moču z tela. Cibuľové zeleniny sú vhodné na liečbu vysokého tlaku a taktiež na liečbu angín alebo nachladnutia.
Liečivé účinky póru sa využívali už v staroveku. Pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti, pri zápche a črevných kolikách, proti žlčovým kameňom a pre celkovú detoxikáciu organizmu (prečisťuje krv i črevá).
Cesnak delíme na cesnak paličiak a cesnak nepaličiak.
Paličiak má guľovité kvetenstvo (palicu) s cibuľkami, ktoré sa musí odstrániť, aby úroda nebola nízka. Nepaličiak má jednoduchšie pestovanie, ktoré naviac zaručuje istý výnos, vytvára viac strúčikov a má lepšiu skladovateľnosť. Niektoré druhy možno vysádzať ako na jar, tak i na jeseň. Konzumná časť cibuľky je delená na strúčiky, ale v kuchyni možno využívať napr. i čerstvé kvetné stvoly alebo celé mladé rastliny. V ľudovom liečiteľstve je využívaný už niekoľko tisícročí a už mnoho storočí ho ľudia používajú na okorenenie jedál. Bez jeho charakteristickej chuti sa nezaobídu žiadne profi kuchyne.
.
Platba na dobierku, kartou či bankovým prevodom.
Záruka vrátenie peňazí do 14 dní
Pri nakupe nad 40 EUR doprava ZADARMO!
Jednoduché, rýchle, efektívne nakupovanie z pohodlia domova.