
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Chryzantémovka, známa aj pod názvom margaréta vencová, je rastlinou pestovanou pre kulinárske účely.
U nás sa zaraďuje skôr k menej známym druhom listovej zeleniny, naopak veľmi obľúbená je v ázijskej kuchyni.
Rastlina je bohatá na vitamíny, minerály a silice.
Na varenie sa využívajú hlavne mladé listy, výhonky či kvety – pridávajú sa do šalátov, ale i do tepelne spracovaných pokrmov.
Z kvetov či koreňov rastliny sa varia čaje, ktoré pomáhajú pri bolestiach hlavy, nachladení alebo cukrovke.
Doba zrenia je približne 50 dní.
Semená jedlej chryzantémy môžeme vysievať od jari až do začiatku leta priamo na vonkajší záhon.
Vonku sa pestuje ako letnička, v domácom prostredí ju môžete pestovať v priebehu celého roka. Odporučený spon je 30 x 40 cm. Je veľmi odolná, vydrží aj drsnejšie podmienky v podhorských oblastiach. Ide o nenáročnú rastlinu na pestovanie.
Jedinou požiadavkou pre úspešný rast je dostatočne vlhká pôda.
Prvý zber nastáva približne po 5 týždňoch, kedy rastliny dorastú do výšky 5 – 10 cm. Vyššie rastliny sa zberajú po 2 mesiacoch. Rastliny sa odrezávajú vo výške 5 cm, potom rýchlo regenerujú a nasadzujú nové výhonky opakovane.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa