
Cibuľa sadzačka Birnformige - Allium cepa -...

Frézia plnokvetá oranžová - Freesia - hľuzy...

Nerina Bowdenova - Nerine Bowdenii - hľuzy...

Kurkuma ružová - Curcuma alismatifolia - hľuza...

Fazuľa Saxa je tradičná a odolná skorá odroda kríčkovej fazule s dlhými strukmi a bez vlákien.
Je to ideálna odroda na skorý výsev, je výnosná.
Rastlina dorastá do výšky 40 cm a je pomerne robustná a husto olistená.
Túto fazuľu môžete niekoľkokrát za rok vysievať tak, aby ste si dopriali stále čerstvý prísun fazuliek.
Zelené struky dĺžky cca 12–16 cm sú typické svojou vôňou. Sú vhodné na tepelné spracovanie i zaváranie.
Fazuľa sa musí vždy tepelne upraviť, pretože v surovom stave je toxická!
Balenie obsahuje 20 ks semien.
Fazuľa je na pestovanie pomerne náročná a na úspešný rast potrebuje priaznivé podmienky.
Semená sa vysádzajú priamo na stanovište, a to najskôr v druhej polovici mája a najneskôr do konca júna. Všetko záleží na aktuálnej teplote. Teplota vzduchu by nemala klesnúť pod 15 ºC a teplota pôdy pod 10 ºC. Ideálna je teplota okolo 20 ºC. Kríčkové odrody sa vysievajú do hĺbky 3 cm a do sponu 40 x 40 cm. Doba klíčenia je 1 – 2 týždne.
Stanovište by malo byť slnečné alebo polotienisté, s dostatočnou vzdušnou vlhkosťou. Pôda by mala byť ľahšia až stredne ťažká, vlhká a s neutrálnym pH. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku. V dobe nasadzovania kvetov stačí výdatná zálievka 1x týždenne.
Rastliny je možné prihnojovať organickými hnojivami v čase rastu. Akonáhle dôjde k tvoreniu kvetov, už rastliny nehnojte. Pokiaľ pestujete fazuľu v prvej trati, potom prihnojovať nemusíte vôbec. Okolo kríkov je možné rozprestrieť mulčovaciu kôru, ktorá zaistí ideálne pôdne podmienky.
Ak chcete spracovávať celé struky, potom sa zberajú v čase, keď sú čerstvé a po ohnutí ľahko prasknú. Naopak fazuľa pestovaná pre zrno sa zberá v čase, keď struky zaschnú a semená dozrejú a vyfarbia sa. Kríčkové odrody sú určené predovšetkým na jednorazový zber.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa