
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Horká uhorka Naja má svoj pôvod v juhovýchodnej Ázii.
Z toho dôvodu je vhodná iba na pestovanie v skleníku, pretože rastlina miluje teplo a takmer stopercentnú vzdušnú vlhkosť.
Je známa aj pod názvom Karel alebo Karavela, ktorý dostala podľa typicky zúženej špičky plodu. Plody môžu byť cca 20 cm dlhé a sú typické svojou bradavičnatou šupkou.
Najprv sú zelené, postupne zosvetlia a v priebehu zrenia sa môžu sfarbiť až do oranžovej farby.
Plody sú bohatým zdrojom kyseliny askorbovej a obsahujú ďalšie množstvo látok s antioxidačnými účinkami.
Majú aj priaznivý vplyv na hladinu glukózy v krvi.
Ako už názov napovedá, táto odroda sa vyznačuje horkou chuťou, ktorú spôsobujú semená plodu.
Preto je nutné ich pred kuchynskou úpravou odstrániť a nasolenú uhorku nechať vypotiť. Potom ju môžete akokoľvek tepelne upravovať.
Pokiaľ si zvyknete na jej horkastú chuť, môžete ju v kuchyni využiť aj v surovom stave ako šalátovú uhorku, ale skôr ju odporúčame pestovať na dekoratívne účely.
Ide o teplomilnú rastlinu, ktorá sa hodí iba pre pestovanie v skleníku.
S predpestovaním semien sa začína v mesiaci apríl. Je nutné zvoliť výživný substrát a miernu zálievku (premočenie semenám škodí). Semienka sadíme do hĺbky 1–1,5 cm. Rastliny vyžadujú dostatok svetla, teplotu okolo 22 °C. Doba klíčenia je 3–5 týždňov, klíčenie je nepravidelné.
Rastliny presádzame do skleníka v priebehu mája. Je potrebné zaistiť dostatok slnečného svitu a takmer stopercentnú vzdušnú vlhkosť. Pôda musí byť ľahká a humózna, s dostatočným obsahom živín. Ideálny spon je 50 x 100 cm. V čase, keď začínajú uhorky kvitnúť a nasadzovať prvé plody, je možné ich prihnojiť liadkom, hydinovým trusom alebo špeciálnymi postrekmi priamo na listy.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa