
Reďkovka Faraon - Raphanus sativus - semená...

Frézia plnokvetá fialová - Freesia refracta -...

Melón cukrový Stellio F1 - Cucumis melo -...

Fazuľa kríčková Dior - Phaseolus vulgaris -...

Šalát kučeravý letný - Lactuca sativa - semená...

Pohánka siata je jednoročná teplomilná bylina, ktorá kvitne bielo ružovými kvetmi. Dorastá do výšky až 1 m. Pochádza z oblasti strednej Ázie a v dnešnej dobe je rozšírená i na ďalších kontinentoch.
V kuchyni je nepostrádateľným pomocníkom - využívajú sa pohánkové plody, z ktorých sa pripravujú polievky, pomazánky, využívajú sa ako prílohy a pod.
Pohánka je považovaná za zdravú potravinu, obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Cenená je pre obsah rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť žilových stien. Má vysoko pozitívne účinky na cievy a znižovanie hladiny cholesterolu. Hodne sa používa tiež pri bezlepkovej diéte.
Dobrý tip: Ak pohánku zomelieme, vytvoríme zdravú múku. Jedine ju musíme preosiať, a potom je výborná na prípravu chleba či palaciniek!
Obsah balenia cca 0,65 g.
Semená pohánky sa vysievajú od apríla do mája priamo na vonkajší záhon. Doba výsevu je veľmi ovplyvnená počasím, pretože pohánka silno reaguje na nízke teploty. Preto ju nevysievajte v čase, keď ešte hrozia ranné mrazy. Teplota na klíčenie musí byť min. 7 °C, optimálna je okolo 14 – 20 °C. Hĺbka výsevu je 3 – 5 cm.
Stanovisko by malo byť slnečné s ľahkou až stredne ťažkou hlinito-piesčitou pôdou, ktorá je bohato zásobená živinami.
Na úspešný rast potrebuje pohánka dostatok svetla, vlahy a prihnojovania hnojivom s obsahom draslíka. Naopak dajte pozor na hnojivá s obsahom chlóru. Dostatok draslíka zvyšuje výnos a akosť nažiek.
Pohánka dozrieva nerovnomerne a postupne. Zberá sa na konci leta a uchováva sa v chlade a suchu.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa