
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Pamajorán obyčajný Oregáno Zaatar, niekedy nazývaný aj sýrsky majorán, je netradičná divoká odroda oregána, vyskytujúca sa hlavne v oblasti Stredomoria. Jedná sa o kompaktnú, divo rastúcu formu oregána, s drobnými aromatickými listami. Dosahuje výšku okolo 30 cm. Kvitne od augusta do septembra bielymi kvetmi.
Oregano Zaatar má vôňu tymiánu, majoránky a oregána, teda veľmi netradičnú. Listy oregána Zaatar sa hodia hlavne k pokrmom z čerstvých paradajok. S obľubou sa používa v stredomorskej kuchyni na ochutenie polievok, omáčok, mäsitých a zeleninových jedál.
Semená sú veľmi drobné.
Pamajorán, alebo oregáno, je divoko rastúca bylinka, ktorá je nenáročná na pestovanie. Jej prirodzeným prostredím sú lúky a stráne, i vo vyšších polohách.
Pamajorán môžete vysievať priamo na stanovisko, avšak v takomto prípade musíte počítať s dlhšou dobou klíčenia. Lepšie je semená predpestovať a sadeničky potom vysadiť do riadkov na záhon. Odporúča sa ponechať medzi nimi viac miesta, pretože pamajorán má tendenciu sa značne rozrastať.
Bylinka má rada suché a slnečné stanovisko. Možno ju pestovať bez problémov v skalke.
Rastlina nemá rada chlad. Na zimu je dobré ju prikryť prikrývkou z čečiny alebo lístia.
Vňať rastliny sa zberá dvakrát ročne – v období kvitnutia a na jeseň. Odstrihávajú sa celé stonky, tesne nad ich drevnatou časťou. Bylina potom znova vyráža nové výhonky. Odstrihnuté časti sa zväzujú a sušia zavesené v tieni. Pamajorán možno v sušenom stave skladovať v dobre uzatvorených nádobách po dobu jedného roku.
Rastlinu môžme množiť delením trsov.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa