Paprika Sladký banán - Capsicum annuum - semená papriky - 9 ks
Tovar už nemáme v ponuke, náhradu nájdete tu: https://www.osiva-semena.sk/505-papriky-sladke
Paprika Sladký banán vytvára úzke kríky, ktoré dosahujú výšku okolo 50 cm.
Plodí polo-dlhé, až 15 cm dlhé plody, ktoré dozrievajú od zelenej, cez žltú, oranžovú až do červenej farby.
Svojím tvarom pripomínajú tropické ovocie.
Jedná sa o mierne pálivú odrodu, SHU je max. 1000. Papriky teda pôsobia ľahko pikantne a sú preto výbornými pomocníkmi pri varení.
Je možné ich konzumovať čerstvé alebo ich nakladať.
Doba zrenia je okolo 70 dní.
Papriky sú teplomilné rastliny a v našich podmienkach sa im najviac darí vo vinárskych oblastiach. Na ostatných miestach je lepšie využiť pre pestovanie skleník či fóliovník.
S predpestovaním semien začíname už vo februári. Semienka sadíme do ľahkého substrátu, ktorý by mal byť vždy preparený. Hĺbka výsevu je približne 0,3 – 0,5 cm. Pokiaľ chceme klíčenie urýchliť, je možné nechať osivo 24 hodín pred výsevom namočené. Dôležité je dbať pri klíčení na dostatok svetla a tepla. Papriky potrebujú teplotu okolo 28 °C, pričom nesmie byť nižšia než 22 °C. Vhodným miestom na pestovanie však nie sú radiátory a okenné parapety. Najlepší výsledok dosiahnete v parenisku. Doba klíčenia je spravidla 1 – 2 týždne.
Rastliny presádzame na vonkajší záhon v dobe, keď už nehrozia ranné mrazy, t.j. približne v druhej polovici mája. Stanovisko musí byť chránené pred vetrom a slnečné. Papriky sú náročné na organickú hmotu a živiny, je preto vhodné do pripravenej zeminy primiešať hnoj, ideálne kravský. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku, ale nie prílišné premokrenie. V prípade potreby pôdu prihnojujte, napr. Kristalonom pre rajčiny a papriky, Tyčinkovým hnojivom pre papriky alebo univerzálnym hnojivom.
Papriky je možné skladovať približne 2 týždne pri teplote 12 – 14 °C.