
Cibuľa sadzačka Birnformige - Allium cepa -...

Frézia plnokvetá oranžová - Freesia - hľuzy...

Nerina Bowdenova - Nerine Bowdenii - hľuzy...

Kurkuma ružová - Curcuma alismatifolia - hľuza...

Pažítka Neko je odroda s miernou cesnakovou chuťou vhodná do všetkých omáčok. Je veľmi obľúbenou rastlinou v oblasti juhovýchodnej Ázie.
Niekedy sa jej hovorí aj „cesnaková pažítka“.
Je bohatá na minerálne látky a vitamíny. Rastlina je mrazuvzdorná. Rastie bujne do výšky 25–30 cm.
V gastronómii sa využívajú všetky časti rastliny. Pažítka sa konzumuje surová alebo sa pridáva do pokrmov tesne pred ich dovarením.
Hodí sa do šalátov, pomazánok, polievok, omáčok a pod.
Pažítku možno predpestovať zo semien alebo vysievať priamo na stanovisko. Možno ju taktiež celoročne pestovať doma v kvetináči.
S predpestovaním semien začíname vo februári či marci. Doba klíčenia je približne 2 – 3 týždne. Na vonkajšie stanovisko ju presádzame v priebehu apríla. Pokiaľ zvolíte priamy výsev, potom sa odporúča počkať až do polovice mája. Odporúčaný spon je 30 x 15 cm.
Stanovisko musí byť dostatočne slnečné, pôda humózna, priepustná s dostatkom vápnika. Rastline doprajeme dostatočnú zálievku a prípadné prihnojenie kompostom či tekutým hnojivom na zeleninu. Vyhnite sa výsadbe v blízkosti strukovín a hlúbovej zeleniny.
Pažítku zberáme postupne, iba v množstvách pre rýchlu konzumáciu. Inak je možné ju skladovať v zmrazenom stave.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa