
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Rasca koreňová je obľúbená dvojročná aromatická bylina. Je to jedna z najstarších korenín používaných v Európe. Dorastá do výšky 30 - 100 cm. Rasca bola obľúbená hlavne v stredoveku, lebo podľa povery odháňa zlých duchov.
Využívame hlavne jej semená, ktoré sa sušia. Rasca sa používa ako korenie na pečenie, výborne sa hodí na pečenú hydinu alebo bravčové mäso. Tradične sa používa ako korenie na chlieb. Mladými lístkami či výhonkami tejto rastliny môžete obohatiť zeleninový šalát, koreň môžete marinovať.
Okrem špecifickej vône je cenená taktiež pre jej liečivé účinky. Pozitívne ovplyvňuje trávenie, podporuje činnosť pečene a žlčníka, obnovuje črevnú mikroflóru, aktivuje prúdenie lymfy a pomáha pri astme.
Návod na pestovanie:
Rascu možno pestovať v záhone, ale aj v kvetináči.
Semienka kmínu sa vysievajú od marca do apríla priamo do záhona do sponu 30 x 30 cm. Doba klíčenia sa obvykle pohybuje okolo 2 - 3 týždňov, pri teplote min. 10 °C.
Stanovisko by malo byť slnečné až polotieň, teplé, s ílovito-hlinitou, výživnou a priepustnou pôdou, bohatou na vápnik. Semená si klíčivosť udržia až tri roky a sú mrazuvzdorné.
Rastliny je treba pravidelne hnojiť, zavlažovať a plieť od buriny.
Rasca je dvojročná rastlina, ktorú budete zberať až druhý rok po zasiatí. Rastlinu zberáme v júni a júli, sušíme ju zavesenú nažkami nadol. Po usušení zrnká vydroľte a skladujte v suchu a tme.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa