
Hyacint Dark Dimension - Hyacinthus - cibuľa...

Cibuľa sadzačka zimná Snowball - Allium cepa -...

Hyacint Fondant - Hyacinthus fondante - cibuľa...

Cibuľa sadbová ozimná Shakespeare - Allium cepa...

Sadbový cesnak Slavin II - Allium sativum -...

Koriander je jednoročná rastlina, ktorá sa s obľubou využíva hlavne v orientálnej kuchyni - indickej či arabskej.
U nás postupne získava na popularite.
Celá rastlina krásne vonia a v kuchyni sa využijú všetky jej časti. Listy, korene i semená.
Lístky z koriandra sa hodia do pokrmov s mäsom, na sendviče či jednohubky.
Okrem toho, že sa dá využiť do mnohých pokrmov, obsahujú listy aj semená účinné látky, ktoré pomáhajú pri mnohých ťažkostiach.
Koriander podporuje trávenie, má protizápalové účinky, pôsobí ako sedatívum a posilňuje imunitu.
Spôsob pestovania záleží na tom, ako chceme rastlinu využiť. Pokiaľ sa uspokojíte s aromatickými listami, potom si rastlinu bez problémov vypestujete v kvetináči doma. Pre zber semien už budete potrebovať vonkajší záhon.
Koriander sa vysieva v druhej polovici mája priamo na záhon. Možno si ho i predpestovať ako sadenicu od marca do apríla. Pre urýchlenie klíčenia môžete semená namočiť na 2 – 3 dni do vlažnej vody alebo harmančekového nálevu. Doba klíčenia sa pohybuje okolo 2 - 3 týždňov (i dlhšie).
Bylinke sa bude dariť na úplnom slnku, prípadne v polotieni, v priepustnej, zásaditej a výživnej pôde. Taktiež je dôležitá pravidelná závlaha. Rastlina neznáša mráz, takže ju pestujte ideálne ako klasickú letničku.
Listy sa zbierajú pomerne skoro, semená až približne koncom augusta. Semená sa zberajú dozreté (po zhnednutí) a potom sa sušia.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa