×
Vyhľadávanie v blogoch

Arónia a drieň, okrasné kry, ktoré plodia i výborné ovocie

Kry nemusíte pestovať len pre okrasu, môžu dobre vyzerať a môže z nich byť i úžitok. Ríbezle, maliny a egreše má na záhrade takmer každý, veľa krásy však nespravia. Vysaďte si napríklad aróniu a drieň, na jar sú obalené kvetmi, potom plodmi a na jeseň ich zdobia krásne zafarbené listy.

Arónia, inak aj čierny žeriav

Arónia je nenáročná rastlina na pôdu i na pestovanie. Veľmi dobre znáša mráz, je vhodná i do polôh nad 1000 metrov nad morom, rastie i v polotieni, je odolná voči suchu, škodcom, chorobám a znáša priemyselné znečistenie. Pestuje sa väčšinou ako opadavý ker, ktorý sa výborne hodí do záhrad ako solitér, ale taktiež ako súčasť živého plota.

Jej biele kvety ozdobia záhradu na jar a jej nádherne oranžové až červené listy zasa vytvoria pôvabnú jesennú dekoráciu. Dariť sa jej bude na slnečnom až mierne tienistom mieste, vo vlhkej až mierne premočenej pôde, ale dobre znáša i mierne sucho.

Sadenice vysádzame na jeseň, alebo skoro na jar, pokiaľ pôda nie je príliš premrznutá. Rastliny rastú rýchlo a dorastajú do 1 až 2 m, pri optimálnych podmienkach ich výška dosiahne až tri metre.

Najplodnejšie sú 2 až 6 rokov staré konáre, maximálnu úrodu môžete očakávať v desiatom roku po výsadbe, kedy z jedného kríka získate 5 až 10 kilogramov bobúľ. Plody sú veľmi trpké, dozrievajú síce v polovici leta, ale zberáme ich až s prvými mrazmi, potom svoju trpkosť strácajú.

Pozor si však musíte dať na vtákov, pre ktoré sú plody lahôdkou a bohatým zdrojom potravy, vyzobú ich tak hneď, ako dozrejú. Preto ich musíte zakryť sieťou či starou záclonou, a tak ich ochrániť. Z plodov môžeme robiť sirupy, džemy, kompóty, ale i džúsy, víno a iný alkohol.

„Arónia i drieň vás potešia množstvom chutných a zdravých plodov, ktoré sú plné vitamínov.“

V liečiteľstve bola arónia využívaná na liečbu nachladnutí, žalúdočných ťažkostí, chudokrvnosti, bolestí hlavy atď. Účinky sú však oveľa širšie. Plody majú blahodarný vplyv na krvný obeh, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak, ich konzumácia sa odporúča pri ateroskleróze, sú prospešné pri cukrovke, obsahujú totiž prírodný sorbit – sladidlo vhodné i pre diabetikov, hodí sa na prevenciu kŕčových žíl. Cenný je nielen obsah vitamínov P, C, B, A, ale i bio flavonoidov, rutínu (na pevné cievy), železa, jódu, flóru, mangánu a iných mikro elementov, nevyhnutných pre zdravie.

Drieň obyčajný

Nenáročná drevina, ktorá má veľmi dlhú životnosť, vhodná je na výsadbu do voľne rastúcich i tvarovaných živých plotov. Vzhľadom môže pripomínať malý strom, pretože dospelý drieň môže dosahovať výšku až 7 metrov, s priemerom kmeňa až 25 cm.

Plody trochu pripomínajú čerešne, sú červené, rastú na stopke a majú kôstku (tá je ale kratšia než u čerešní a plody nie sú guľaté, ale skôr sudovité).

Dobre rastie a plodí na suchých, piesčito-hlinitých, čiastočne kamenistých pôdach s neutrálnou až alkalickou pôdnou reakciou, neznáša kyslé pôdy. Ideálne je slnečné stanovisko. Je odolný voči mrazu, bez problémov sa mu darí do výšky 600 m n. m., vo vyšších polohách je nutné ker pestovať na chránených miestach. Jeho bohatý koreňový systém spevňuje (zvlášť na svahoch) pôdu a zabraňuje tak erozívnej činnosti. Je odolný voči chorobám a škodcom, zver ho neobhrýza.

Kvitne drobnými žltými kvetmi v marci a apríli, niekedy dokonca i skôr. Kvety sa objavujú ešte pred olistením. Plody zberáme vtedy, keď sú sfarbené a tvrdé; úrodnosť je pravidelná a každoročne možno z jedného kra zberať 25 až 30 kg plodov; sladšie a mäkšie sú až po prejdení mrazom.

Plody sa nazývajú drienky a sú veľmi nutrične hodnotné – majú vysoký obsah vitamínu C, obsahujú i vitamín P, provitamín A, vysoký je aj obsah flavonoidov, významný je aj obsah draslíka, horčíka, vápnika a fosforu.

Najlepšie sú čerstvé, ale je možné z nich robiť i alkohol či marmeládu, môžeme ich zamraziť, zavariť či naložiť. Zo sušených plodov môžeme pripraviť chutný čaj, ktorý dokáže ukľudniť zažívací trakt po prejedení sa. V ľudovom liečiteľstve sa sušené drienky používajú proti črevným chorobám.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa