×
Vyhľadávanie v blogoch

Menej známe druhy rastlín vhodných do šalátov

Pokiaľ robíte niečo pre svoje zdravie, určite konzumujete šaláty v rôznych úpravách. Každý zeleninový šalát na stole poteší nielen svojou farebnosťou a chuťou, ale aj vaše telo jasá, pretože vláknina, minerály, kyselina listová a ďalšie látky mu veľmi prospievajú.

Ak sa nebojíte experimentovať, pokrm sa stane lahôdkou dňa. Radi by sme vám predstavili aj menej známe druhy zelenín vhodných do šalátov, ktoré môžu byť zaujímavou alternatívou a spestrením vášho jedálnička.

Pestovanie je nenáročné, zvládne ho každý

Čakanka je oproti iným šalátom trochu horká. Pestuje sa s hladkými alebo kučeravými listami, môže byť zelená alebo červená. Výsev je od polovice júna do začiatku júla, predtým by trpel nedostatkom tepla, neskôr vysiata by nestačila vytvoriť dosť silné rastliny.

Vhodná je do šalátov s pomarančom a jablkami, ktoré dopĺňajú horkastú chuť. Dobrá je aj s paradajkami, paprikou, cibuľou, mrkvou a syrom. Z byliniek ho môžeme doplniť bazalkou, kôprom, yzopom. Štrbák je možné aj zapekať so syrom alebo podávať osmažený na masle ako prílohu k mäsu.

Listy podobné dubu má šalát dubáčik, niekedy sa nazýva aj „česáčik“ (listy sú určené na priebežné očesávanie). Listy znovu dorastajú a konzumovať ich môžeme až do doby, než rastliny vykvitnú. Na trhu existujú dve varianty – žltozelená a hnedočervená, obidve sú dekoratívne ako v záhrade, tak aj na tanieri.

Chutí po orieškoch. Vhodný je do miešaných šalátov, dobré sú aj kombinácie s rybou – napr. lososom, kaprom alebo aj so syrom. Z byliniek je možné pridávať všetky s cesnakovou príchuťou cesnak, cesnaková tráva, cesnaková pažítka, medvedí cesnak, ale aj chilli papričky a vňaťovú cibuľku. Čoskoro vädne, preto je nutné spracovať ho čo najskôr po odtrhnutí.

„Ak robíte niečo pre svoje zdravie, určite konzumujete šaláty v rôznych úpravách.“

Poznáte lobodu?

Snáď vás presvedčíme, že je táto rastlinka veľmi chutná a je okrasou každej záhrady, obzvlášť jej červená varianta. Listy lobody sú krásne žiarivo červené, dosť veľké, výška rastliny je okolo 30 cm, keď ju ale necháme vykvitnúť, lodyha vyrazí až do výšky okolo metra. Listy sú ako u ostatných šalátov najchutnejšie pred kvetom, sú jemné, skôr neutrálne chuti. Vďaka svojej farbe sú aj okrasou každej šalátovej misy. Loboda sa hodí aj na tepelnú úpravu, napríklad na výborný špenát.

Šalátová bylinka našich babičiek a prababičiek barborka – je rovnako ako loboda považovaná skôr za burinu. Predtým bola v každej záhradke a ešte dnes ju nájdeme vo voľnej prírode. Je to Vytrvalá (niekedy dvojročná) bylinka, prvý rok vytvorí prízemnú ružicu listov, druhý rok vykvitá žltými kvetmi. Podobná je horčici alebo repke.

Samovoľne sa vysemeňuje, takže stačí zasadiť raz ao úrodu budeme mať postarané na niekoľko rokov. Konzumujú sa mladé lístky, v kvete sa už jesť nedá, ale to nevadí, je to jedna z mála byliniek, ktorú môžeme zbierať celú zimu aj pod snehom. Najchutnejšie je od novembra do marca. Poskytuje tak v zimnom období cenné vitamíny. Listy sú ostrejšie, pikantné, trochu kyslasté, v miešaných šalátoch však veľmi dobré.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa