×
Vyhľadávanie v blogoch

Zázrak z púšte, ktorý vám vykvitne pred očami

Selaginella lepidophylla alebo Ruža z Jericha je pôvodným rastlinným druhom púštných oblastí Afriky a Ameriky, starým niekoľko miliónov rokov. Podľa vedcov sa na Zemi vyskytovala už v prvohorách, dávno pred dinosaurami. Prežila vďaka svojim mimoriadnym schopnostiam úspešne sa vysporiadať s nepriaznivými podmienkami.

Ak nemá dostatok vlahy, schúli sa do malého klbka a vetrom sa necháva unášať púšťou. Pokiaľ sa však dostane do miest, kde je vlaha, za niekoľko hodín „rozkvitne“. Z klbka sa rozvinú jednotlivé vetvičky, ktoré svojou štruktúrou pripomínajú vetvičky cyprusu. Z hnedej guličky s priemerom asi 7 cm sa zakrátko objaví zelená rastlinka veľká až 25 cm. Keď zdroj vody vyschne, opäť sa schúli do guličky a ďalej sa kotúľa po púšti.

Vhodná pre slávnostné príležitosti

Ruža z Jericha je známa i pod menom „Ruky panny Márie“ či „rastlina zmŕtvychvstania vraj prináša šťastie a má liečivé účinky. Boli nájdené v hrobkách faraónov, vo svojej vegetačnej fáze, prežili skoro 4000 rokov. V starých šľachtických rodoch sa Ruža predávala z generácie na generáciu.

Túto rastlinu môžete nechať kedykoľvek „vykvitnúť“ a zase nechať uschnúť. Suchú rastlinu dáme do misky s vlažnou vodou. Prvú noc môžete ponechať ružu vo vode celkom ponorenú. Po jej rozvinutí, prebytočnú vodu odlejeme a necháme ju len na dne. Ak by v nej bola Ruža z Jericha príliš dlho, mohla by začať hniť. Vodu dopĺňame podľa potreby.

Ružu ponecháme vo vlhku maximálne týždeň. Hnitie je najčastejším problémom, dá sa tomu zabrániť síce pravidelnou, ale miernou zálievkou. Ak aj napriek tomu spozorujete pleseň, rastlinu prestaňte zalievať, aby sa vysušila a zmotala do klbka. Ak budete Ruži z Jericha imitovať púštne podmienky a doprajete jej aj obdobie sucha, porastie bohatšie.

Ruža z Jericha vám oživí atmosféru Vianoc, Veľkej Noci či iné slávnostné príležitosti.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa