×
Vyhľadávanie v blogoch

Tamarillo pochádza zo subtrópov, ale plody môžete vypestovať i u nás

Paradajkový strom Tamarillo (Solanum betaceum) je nenáročnou, rýchle rastúcou a skoro plodiacou rastlinou. Plody sú jedlé. Názov má svoj pôvod v typickej paradajkovej vôni, ktorú je cítiť po rozrezaní plodu. 

Dužina svojou chuťou i usporiadaním semien paradajku i pripomína. Radíme ho do širokého rodu ľuľok (Solanum). Niekedy sa pre Tamarillo používalo aj vedecké meno Cyphomandra betacea.

V zemi svojho pôvodu (v nevysokorských oblastiach Ánd) rastie ako stálozelený strom alebo kerdorastá do výšky 3 až 4 m. Rozšíril sa do Južnej a Strednej Ameriky a do južnej časti Severnej Ameriky.

Následne sa rozšíril do východnej a južnej Afriky a južnej Ázie, na Papuu-Novú Guineu do severnej oblasti Austrálie a roku 1920 sa začal pestovať na Novom Zélande. Tam vznikol jeho názov Tamarillo.

Tamarillo pestovanie

Semená sa musia pred výsevom stratifikovať (necháme ich na krátku dobu prejsť mrazom), po výseve do týždňa vyklíčia. Rastliny vysadíme do úrodnej, ľahko priepustnej pôdy. Substrát nepremokrujeme, v zamokrenej pôde skoro uhynú.

Nie je mrazuvzdorný, dospelé stromčeky zle znášajú pokles teplôt k 0 °C, mladé rastliny chlad zničí. Stromček potrebuje čo najviac svetla, ale je potrebné zaistiť ochranu pred úpalom zo slnka.

Veľmi mu prospieva prenesenie na balkón alebo do záhrady v dobe, keď nehrozí pokles nočnej teploty pod 10 °C. Vo vonkajšom prostredí sa zároveň zbavíme starostí s opeľovaním.

V byte môžeme prírode pomôcť malým štetcom a prenesením peľovej tyčinky na bliznu. Vo vegetačnom období rastlinám prospieva pravidelné prihnojovanie, napr. Kristalonom pre plod a kvet.

Prvé plody sa objavujú asi po dvoch rokoch, v štyroch už plne plodia a priemerne sa stromčeky dožívajú dvanástich rokov. Rastlina kvitne po celý rok aj vtedy, keď na nej dozrievajú plody. V zime je ideálne udržiavať teplotu 10 až 15 °C, rastlinu postavíme k oknu.

Bobule obsahujú hlavne vitamín C, provitamín A a prvky kremíka, železa, horčíka, fosforu a ďalších, pre telo potrebných látok. Plody sa zbierajú priebežne. Ich pokožka je pevná a hladká, dužina pod ňou je šťavnatá a obsahuje drobné semienka.

Chuť zrelých plodov je kyslá a nie je podobná žiadnemu známemu ovociu. Plody stromu Tamarillo sa konzumujú čerstvé, najčastejšie rozmixované do džúsu, používajú sa v teplej i studenej kuchyni ako univerzálna zelenina, dajú sa grilovať a varí sa z nich marmeláda.

Pre ľahšie spracovanie je lepšie najprv horúcu šupku stiahnuť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa