×
Vyhľadávanie v blogoch

Petržlen kučeravý, voňavú vňať môžete žať po celý rok

Je to dvojročná rastlina, pretože v druhom roku života vyženie do kvetu a má menej lístkov, navyše menších než v prvom roku, skôr sa preto pestuje ako jednoročná bylina.

Pre stály prísun voňavej čerstvej vňate vysievame petržlenovú vňať v dvoch fázach - prvýkrát na jar pre letný a jesenný zber a druhýkrát v polovici leta, aby sme mali dostatok vňate počas zimy a na jar. Pestovať sa dá totiž aj za oknom v kvetináči a žať sa dá celoročne.

Ako na pestovanie

  1. potrebuje priepustnú a úrodnú pôdu,
  2. ideálne je slnečné alebo čiastočne zatienené stanovisko
  3. v zime pestujeme na chránenom južnom stanovisku
  4. v chladnejších oblastiach zakryjeme radšej krytomň
  5. zaistíme nerušený rast i v zime alebo jednu až dve sadenice presadíme do kvetináča a pestujeme doma na parapete
  6. pred výsevom zapracujeme do pôdy vyzretý kompost alebo hnoj semená petržlenu vysievame do ryhy 5 cm hlboko priamo na konečné stanovisko. Semená klíčia pomerne dlho (niekedy to trvá až päť týždňov), proces možno urýchliť jemným zavlažovaním, aby pôda nevyschla než sa objavia semenáčiky. Aby sme mohli riadky s petržlenom okopávať a zbavovať burín, môžeme do nich súčasne s petržlenom vysiať pár šalátov alebo reďkoviek, ktoré klíčia do týždňa – ako náhle petržlen vzíde a sadeničky sa dajú uchopiť do prstov, môžeme odstrániť plodiny medzi nimi a vyjednotiť petržlenovú vňať na rozostupy 6 - 8 cm. Letné výsevy pritienime a pôdu starostlivo zavlažujeme, aby sme podporili klíčenie a rast, kým sa petržlenová vňať rozrastie, zberáme len jednu alebo dve štipky z každej rastliny, stonky, vybiehajúce do kvetu odstrihneme, aby petržlenová vňať ďalej vyháňala nové listy. Od polovice leta zberáme petržlenovú vňať na sušenie a mrazenie.

Petržlen má v kuchyni široké uplatnenie. Je základom bylinkového zväzku bouquet garni a pridáva sa do väčšiny polievok a vývarov. Pridať ho možno do bešamelových omáčok, do omeliet, šalátových zálievok, majonéz, plniek a mletého mäsa. Čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou posypeme varenú zeleninu, krémové polievky, šalát z paradajok, kuracie frikasé, grilované ľadvinky, grilované alebo vyprážané ryby - vlastne ju môžeme použiť kdekoľvek. 

Petržlen je aj zdraviu prospešný. Hlavnými účinnými látkami petržlenu sú silice, ktoré majú diuretický účinok a pomáhajú pri chorobách obličiek, močového mechúra, pri obličkových kolikách a pri problémoch s močovými kameňmi, po zápale prostaty, pri menštruačných problémoch, črevnej kolike. Povzbudzuje chuť do jedla, zlepšuje funkciu žliaz s vnútornou sekréciou. Je tiež výborná na prečistenie pleti. Je bohatá na draslík, vápnik, horčík, mangán, železo a chlór, provitamín A, vitamíny B, list navyše obsahuje väčšie množstvo kyseliny listovej.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa