Petržlen kučeravý, voňavú vňať môžete žať po celý rok

Petržlen kučeravý, voňavú vňať môžete žať po celý rok

Je to dvojročná rastlina, pretože v druhom roku života vyženie do kvetu a má menej lístkov, navyše menších než v prvom roku, skôr sa preto pestuje ako jednoročná bylina. Pre stály prísun voňavej čerstvej vňate vysievame petržlenovú vňať v dvoch fázach - prvýkrát na jar pre letný a jesenný zber a druhýkrát v polovici leta, aby sme mali dostatok vňate počas zimy a na jar. Pestovať sa dá totiž aj za oknom v kvetináči a žať sa dá tak celoročne.

Ako na jeho pestovanie?

  • potrebuje priepustnú a úrodnú pôdu,
  • ideálne je slnečné alebo čiastočne zatienené stanovisko,
  • v zime ho pestujeme na chránenom južnom stanovisku,
  • v chladnejších oblastiach ho zakryjeme radšej krytom.
  • zaistíme tak nerušený rast i v zime alebo jednu až dve sadenice presadíme do kvetináča a pestujeme doma na parapete
  • pred výsevom zapracujeme do pôdy vyzretý kompost alebo hnoj semená petržlenu vysievame do ryhy 5 cm hlboko priamo na konečné stanovisko. Semená klíčia pomerne dlho (niekedy to trvá až päť týždňov), proces možno urýchliť jemným zavlažovaním, aby pôda nevyschla než sa objavia semenáčiky. aby sme mohli riadky s petržlenom okopávať a zbavovať burín, môžeme do nich súčasne s petržlenom vysiať pár šalátov alebo reďkoviek, ktoré klíčia do týždňa – ako náhle petržlen vzíde a sadeničky sa dajú uchopiť do prstov, môžeme odstrániť plodiny medzi nimi a vyjednotiť petržlenovú vňať na rozostupy 6 - 8 cm. Letné výsevy pritienime a pôdu starostlivo zavlažujeme, aby sme podporili klíčenie a rast. než sa petržlenová vňať rozrastie, zberáme len jednu alebo dve štipky z každej rastliny; stonky, vybiehajúce do kvetu odstrihneme, aby petržlenová vňať ďalej vyháňala nové listy. Od polovice leta zberáme petržlenovú vňať na sušenie a mrazenie.

Petržlen má v kuchyni široké uplatnenie. Je základom bylinkového zväzku bouquet garni a pridáva sa do väčšiny polievok a vývarov. Pridať ho možno do bešamelových omáčok, do omeliet, šalátových zálievok, majonéz, plniek a mletého mäsa. Čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou posypeme varenú zeleninu, krémové polievky, šalát z paradajok, kuracie frikasé, grilované ľadvinky, grilované alebo vyprážané ryby - vlastne ju môžeme použiť kdekoľvek. Petržlen je aj zdraviu prospešný. Hlavnými účinnými látkami petržlenu sú silice, ktoré majú diuretický účinok a pomáhajú pri chorobách obličiek, močového mechúra, pri obličkových kolikách a pri problémoch s močovými kameňmi, po zápale prostaty, pri menštruačných problémoch, črevnej kolike. Povzbudzuje chuť do jedla, zlepšuje funkciu žliaz s vnútornou sekréciou. Je tiež výborná na prečistenie pleti. Je bohatá na draslík, vápnik, horčík, mangán, železo a chlór, provitamín A, vitamíny B, list navyše obsahuje väčšie množstvo kyseliny listovej.

Publikované dňa 2019-08-06 Pestovanie rastlín
Štítek: Bylinky

Related articles

Šalvia, poznáte ju ako liečivku, ale sú...

Šalvia vydrží na jednom stanovisku až desať rokov!

Borák je neprávom opomínanou liečivou bylinkou

Mladé lístky pridávame do šalátov, letných koktailov či do polievok a dressingov

Plánujete záhon liečiviek? Prinášame Vám niekoľko rád, ako na neho.

Liečivky sa dajú využiť nielen na prípravu čajových zmesí, ale aj na výrobu korenia, sladidlá alebo dokonca kozmetiky.

Bylinná lekáreň - všetkého veľa škodí, aj bylinky vám môžu priťažiť

Rovnako ako lieky, je potrebné aj bylinky užívať s mierou, môžu vám totiž tiež pekne "zakúriť".

V zime za oknom, v lete v záhone, rozmarín možno...

V domácnostiach našich babičiek takmer nechýbal, bol totiž uznávaným symbolom šťastia, lásky a vernosti.

Menu