
Frézia plnokvetá oranžová - Freesia - hľuzy...

Zimbabwe Birds Eye je poloraná odroda chilli papričky pôvodom z Afriky.
Plody sú drobné, 2–7 cm dlhé, oválne a zrejú zo zelenej do sýtočervenej farby.
S hodnotami medzi 100 000 – 200 000 SHU ide o veľmi pálivé chilli.
Chuť je čisto pálivá, teda bez výrazných sladkých alebo ovocných podtónov.
Často sa nazýva aj "africký diabol".
Má skôr kerovitý a kompaktný rast a dosahuje výšku okolo 40–70 cm.
Je vhodná na pestovanie v kvetináči aj vonku na slnečnom záhone.
V kuchyni sa s ňou dajú dochutiť pikantné jedlá, mäso, marinády, omáčky či polievky.
Najčastejšie sa využíva v ázijskej kuchyni.
Doba zrenia je približne 95–120 dní.
Papriky sú teplomilné rastliny a v našich podmienkach sa im najlepšie darí vo vinárskych oblastiach. Na ostatných miestach je lepšie využiť na pestovanie skleník či fóliovník.
S predpestovaním semien začíname už vo februári. Semienka sadíme do ľahkého substrátu, ktorý by mal byť vždy preparený. Hĺbka výsevu je približne 0,3–0,5 cm. Ak chceme klíčenie urýchliť, je možné nechať osivo 24 hodín pred výsevom máčať. Dôležité je dbať pri klíčení na dostatok svetla a tepla. Papriky potrebujú teplotu okolo 28 °C, pričom nesmú byť nižšie ako 22 °C. Vhodným miestom na pestovanie však nie sú radiátory a okenné parapety. Najlepší výsledok dosiahnete v miniskleníku. Doba klíčenia je spravidla 1–2 týždne.
Rastliny presádzame do vonkajšieho záhona v čase, keď už nehrozia ranné mrazy, tj. približne v druhej polovici mája. Stanovište musí byť chránené pred vetrom a slnečné. Papriky sú náročné na organickú hmotu a živiny, je preto vhodné do pripravenej zeminy primiešať hnoj, ideálne kravský. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku, ale nie prílišné premokrenie. V prípade potreby pôdu prihnojujte, napr. Kristalónom pre paradajky a papriky, Tyčinkovým hnojivom pre papriky alebo univerzálnym hnojivom.
Papriky je možné skladovať približne 2 týždne pri teplote 12–14 °C.
Parametre
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa