Kapusta hlávková biela Dita - Brassica oleracea - semená - 0,8 g
Tovar už nemáme v ponuke, náhradu nájdete tu: https://www.osiva-semena.sk/185-kapusta
Kapusta Dita je odroda pre najrannejšie poľné pestovanie v oblastiach, kde sa intenzívne pestuje kapusta. Je to teda veľmi skorá odroda bielej hlávkovej kapusty.
Hlávka kapusty Dita je krehká, chutná a guľovitého tvaru. Váži okolo 1 kg. Odroda je vysoko odolná voči predčasnému vybiehaniu do kvetov.
Vegetačná doba je približne 70 dní.
Balenie s hmotnosťou 0,8 g obsahuje približne 100 ks semien.
S predpestovaním semien možno začať vo februári či marci v skleníku. Sejbu spravte do sadbovačov do hĺbky 0,5 cm. Osivo klíči asi 1 týždeň pri teplote cca 20 °C. Keď narastú oba klíčne lístky, znižuje sa teplota približne na týždeň na 10 °C. Potom sa rastlina pestuje pri teplote 16 – 20 °C. Toto opatrenie zaručí dobrú kvalitu sadeníc, ktoré majú mať pri presádzaní krátku pevnú stonku a 5 – 7 pravých lístkov.
Sadenice sa sadia na vonkajšie slnečné stanovisko približne v polovici mája do sponu aspoň 50 x 50 cm (a viac). Kapusta potrebuje priepustnú pôdu, dobre zásobenú živinami, s pH 6,5 – 7. Pôda by mala byť dobre pohnojená hnojom z chlieva, mala by mať dostatok dusíka (ale nie príliš – väčšinu dusíku dodá samotný hnoj). Na hnojenie dusíkom sa dá využiť dusíkaté vápno či liadok vápenatý, príp. NPK hnojivo. Dôležité je tiež jesenné vápnenie pôdy.
Rastliny pomerne dobre znášajú nízke teploty, ale i napriek tomu je lepšie presadené sadenice prekryť netkanou textíliou, ktorá zaistí stabilné teplotné podmienky a zároveň ochráni pred prípadnými škodcami. Túto textíliu môžete rastlinám ponechať až do doby uzatvárania hlávok.
Kapusta potrebuje k úspešnému rastu dostatok vlahy, a to nielen v podobe zálievky, ale taktiež v podobe vlhkosti vzduchu. Vhodné sú teda polohy s nižšou teplotou a vyšším množstvom zrážok. Tie je možné nahradiť dostatočnou zálievkou.
Kapusta sa zberá za 3 – 5 mesiacov od výsevu (v závislosti od pestovateľských podmienok a odrody). Doba zberu sa spozná podľa pevnej a dobre rozvinutej hlávky, ktorá sa odrezáva tesne pri zemi. Tento rez dá priestor rastu nových menších hlávok. Zozbieraná kapusta sa rýchlo schladí a uchováva pri teplote 0 – 1 °C a dostatočnej vlhkosti vzduchu. Ak budete hlávky pravidelne kontrolovať a predídete výskytu a šíreniu baktérií či hubových ochorení, vydrží vám takto uložená kapusta aj niekoľko mesiacov.