
Frézia plnokvetá oranžová - Freesia - hľuzy...

Paprika Jablina F1 je netradičná hybridná odroda ročnej papriky v tvare menšieho jablka.
Plodí veľké množstvo lahodných, sladkých, smotanovo sfarbených a hrubostenných plodov so šťavnatou dužinou.
Je vhodná na pestovanie na záhone a hodí sa aj na rýchlenie.
Najčastejšie sa žne v technickej zrelosti, čo je ideálna fáza na použitie v kuchyni.
Tieto menšie papriky sú vhodné na priamu konzumáciu, plnenie či sterilizáciu.
Paprika Jablina u nás nepatrí k tým najbežnejšie pestovaným, ale napriek tomu si získava priaznivcov vďaka svojej jedinečnej chuti a všestrannému využitiu.
Papriky sú teplomilné rastliny a v našich podmienkach sa im najlepšie darí vo vinárskych oblastiach. Na ostatných miestach je lepšie využiť na pestovanie skleník či fóliovník.
S predpestovaním semien začíname už vo februári. Semienka sadíme do ľahkého substrátu, ktorý by mal byť vždy preparený. Hĺbka výsevu je približne 0,3–0,5 cm. Ak chceme klíčenie urýchliť, je možné nechať osivo 24 hodín pred výsevom máčať. Dôležité je dbať pri klíčení na dostatok svetla a tepla. Papriky potrebujú teplotu okolo 28 °C, pričom nesmú byť nižšie ako 22 °C. Vhodným miestom na pestovanie však nie sú radiátory a okenné parapety. Najlepší výsledok dosiahnete v skleníku. Doba klíčenia je spravidla 1–2 týždne.
Rastliny presádzame do vonkajšieho záhona v čase, keď už nehrozia ranné mrazy, tj. približne v druhej polovici mája. Stanovište musí byť chránené pred vetrom a slnečné. Papriky sú náročné na organickú hmotu a živiny, je preto vhodné do pripravenej zeminy primiešať hnoj, ideálne kravský. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku, ale nie prílišné premokrenie. V prípade potreby pôdu prihnojujte, napr. Kristalónom pre paradajky a papriky, tyčinkovým hnojivom pre papriky alebo univerzálnym hnojivom.
Papriky je možné skladovať približne 2 týždne pri teplote 12–14 °C.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa