Katalóg

Použité filtre:

    Naše produkty

    Koreňová zelenina 

    Koreňovú zeleninu pestujeme hlavne kvôli jej podzemným častiam - koreňom. Do tejto skupiny patrí napríklad cvikla, mrkva, paštrnák a zeler. Medzi výhody koreňovej zeleniny patrí jej dobrá skladovateľnosť, vďaka čomu si ju môžme vychutnať aj dlhšie obdobie po zbere. Koreňová zelenina obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá je potrebná pre látkovú premenu bielkovín a nukleových kyselín a teda aj pre obnovu a správnu funkciu našich buniek. Betakarotény obsiahnuté napríklad v mrkve majú zas výrazné antioxidačné účinky.
    • Zeler
      Zeler
      Zeler sa používal už v starovekom Egypte ako korenie, ale najmä ako prírodné afrodiziakum. Vitamín A obsiahnutý v tejto zelenine podporuje tvorbu zrakového pigmentu, ktorý bráni vzniku šeroslepoty. Pre správnu zrážanlivosť krvi a mineralizáciu kostí je dôležitý vitamín K. Okrem toho zeler obsahuje aj horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu činnosť nervov a svalov.
    • Mrkva
      Mrkva
      Mrkva je dvojročná rastlina. Je dobrá pre naše oči a kožu. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu chráni telo pred mnohými škodlivinami, napríklad zo slnečného žiarenia. Obsahuje vitamíny B, D, K a C.
    • Petržlen
      Petržlen

      Petržlen je základná koreňová zelenina, bez ktorej si dnes už nedokážeme predstaviť našu kuchyňu. Liečivé účinky petržlenu sú však oceňované už od stredoveku.

    • Paštrnák
      Paštrnák
      Tvarom a farbou sa podobá na petržlen, má však vyššiu výživovú hodnotu, menej aromatickú dužinu a jemne sladkastú chuť. Priaznivo pôsobí na trávenie a nervovú sústavu. Znižuje hladinu vody v tele a reguluje krvný obeh.
    • Reďkovka
      Reďkovka
      Reďkovky patria medzi prvú jarnú zeleninu. Pod nezameniteľnú, mierne štipľavú chuť reďkovky sa podpisujú horčičné silice obsiahnuté v buľvách, v ktorých sa nachádza organicky viazaná síra. Čím je reďkovka staršia, tým je chuť ostrejšia. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C.
    • Reďkev
      Reďkev
      Reďkev je prastará plodina, ktorá sa v Číne začala pestovať už v 2. tisícročí pred naším letopočtom. Má antimikrobiálne účinky a používa sa ako domáci prostriedok proti nachladnutiu. Čerstvá šťava z reďkvi priaznivo pôsobí pri chronických ochoreniach žlčníka, žalúdka a pri poruchách trávenia.
    • Cvikla
      Cvikla

      Cvikla je charakteristická svojim výrazne červeným sfarbením, za ktoré zodpovedá farbivo betaín. Je veľmi vhodná na detoxikáciu organizmu, pričom najviac vitamínov si zanecháva v surovom stave.

    • Kvaka
      Kvaka
      Kvaka patrí k najstarším potravinám konzumovaným na našom území do čias, kým neboli privezené zemiaky a neskôr ryža. Pomáha pri artritíde, ochoreniach čriev a priedušiek a má zásaditý vplyv na náš organizmus.
    • Okrúhlica
      Okrúhlica
      Okrúhlica je nenáročná na pôdu a môže sa pestovať aj vo vyšších polohách. Okrúhlicu môžeme využiť rôznymi spôsobmi - dá sa konzumovať čerstvá ako reďkovka alebo tepelne upravená vo forme šalátu, či kaše. Dužina obsahuje bielkoviny a vlákninu, z minerálnych prvkov draslík, fosfor, vápnik, sodík a síru.
    • Čierny koreň
      Čierny koreň
      Čierny koreň je nenáročná, mrazuvzdorná rastlina. Jej koreň dorastá do dĺžky až 40 cm. Sladkastú príchuť jej dodáva inulín, preto je vhodná najmä pre diabetikov. Koreň obsahuje aj dôležité minerálne látky a vitamín C a E, ako aj vitamíny skupiny B.
    na stránku
    Produkty 1 - 15 (77)
    Produkty 1 - 15 (77)

    Menu