Katalóg

Kvalita

Naše produkty

Koreňová zelenina 

Koreňovú zeleninu pestujeme hlavne kvôli jej podzemným častiam - koreňom. Do tejto skupiny patrí napríklad cvikla, mrkva, paštrnák a zeler. Medzi výhody koreňovej zeleniny patrí jej dobrá skladovateľnosť, vďaka čomu si ju môžme vychutnať aj dlhšie obdobie po zbere. Koreňová zelenina obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá je potrebná pre látkovú premenu bielkovín a nukleových kyselín a teda aj pre obnovu a správnu funkciu našich buniek. Betakarotény obsiahnuté napríklad v mrkve majú zas výrazné antioxidačné účinky.
  • Cvikla
    Cvikla
    Cvikla je charakteristická svojim výrazne červeným sfarbením, za ktoré zodpovedá farbivo betaín. Je veľmi vhodná na detoxikáciu organizmu pričom najviac vitamínov si zanecháva v surovom stave.
  • Čierny koreň
    Čierny koreň
    Čierny koreň je nenáročná, mrazuvzdorná rastlina. Jej koreň dorastá do dĺžky až 40 cm. Sladkastú príchuť jej dodáva inulín, preto je vhodná najmä pre diabetikov. Koreň obsahuje aj dôležité minerálne látky a vitamín C a E, ako aj vitamíny skupiny B.
  • Kvaka
    Kvaka
    Kvaka patrí k najstarším potravinám konzumovaným na našom území do čias, kým neboli privezené zemiaky a neskôr ryža. Pomáha pri artritíde, ochoreniach čriev a priedušiek a má zásaditý vplyv na náš organizmus.
  • Mrkva
    Mrkva
    Mrkva je dvojročná rastlina. Je dobrá pre naše oči a kožu. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu chráni telo pred mnohými škodlivinami, napríklad zo slnečného žiarenia. Obsahuje vitamíny B, D, K a C.
  • Okrúhlica
    Okrúhlica
    Okrúhlica je nenáročná na pôdu a môže sa pestovať aj vo vyšších polohách. Okrúhlicu môžeme využiť rôznymi spôsobmi - dá sa konzumovať čerstvá ako reďkovka alebo tepelne upravená vo forme šalátu, či kaše. Dužina obsahuje bielkoviny a vlákninu, z minerálnych prvkov draslík, fosfor, vápnik, sodík a síru.
  • Paštrnák
    Paštrnák
    Tvarom a farbou sa podobá na petržlen, má však vyššiu výživovú hodnotu, menej aromatickú dužinu a jemne sladkastú chuť. Priaznivo pôsobí na trávenie a nervovú sústavu. Znižuje hladinu vody v tele a reguluje krvný obeh.
  • Reďkev
    Reďkev
    Reďkev je prastará plodina, ktorá sa v Číne začala pestovať už v 2. tisícročí pred naším letopočtom. Má antimikrobiálne účinky a používa sa ako domáci prostriedok proti nachladnutiu. Čerstvá šťava z reďkvi priaznivo pôsobí pri chronických ochoreniach žlčníka, žalúdka a pri poruchách trávenia.
  • Reďkovka
    Reďkovka
    Reďkovky patria medzi prvú jarnú zeleninu. Pod nezameniteľnú, mierne štipľavú chuť reďkovky sa podpisujú horčičné silice obsiahnuté v buľvách, v ktorých sa nachádza organicky viazaná síra. Čím je reďkovka staršia, tým je chuť ostrejšia. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C.
  • Vodnica
    Vodnica
    Dnes už málo známa vodnica sa v minulosti používala ako náhrada zemiakov. Vzhľadom sa podobá reďkovke, ale nemá štipľavú chuť. Obsahuje silicu s antibakteriálnym účinkom, steroly proti ateroskleróze, skľudňuje nervy, zlepšuje srdcovú činnosť a má mimoriadne vysoký obsah vápnika.
  • Zeler
    Zeler
    Zeler sa používal už v starovekom Egypte ako korenie, ale najmä ako prírodné afrodiziakum. Vitamín A obsiahnutý v tejto zelenine podporuje tvorbu zrakového pigmentu, ktorý bráni vzniku šeroslepoty. Pre správnu zrážanlivosť krvi a mineralizáciu kostí je dôležitý vitamín K. Okrem toho zeler obsahuje aj horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu činnosť nervov a svalov.
na stránku
Produkty 1 - 15 (83)
Produkty 1 - 15 (83)

Menu