×
Kliknutím zobrazíte viac produktov.
No products were found.
PPL Parcelshop
Vyhľadávanie v blogoch

Ako sa brániť chrípke prírodnou cestou?

Je tu zima a s ním obdobie prvých chorôb a nevľúdneho počasia. S ním najčastejšie prichádza prechladnutie a iné neduhy. Horúčka, bolesť svalov a kĺbov, krku, nádcha, to sú typické príznaky chrípky. Ako s ňou bojovať prírodnou cestou sa dozviete v dnešnom článku.

Cibuľa a cesnak

Sú najdôležitejšími spojencami proti chorobám. Cesnak obsahuje viac ako 200 účinných látok na posilnenie imunity, bojuje proti baktériám, je prírodným antibiotikom, bohatým zdrojom vitamínu C, B1, B6, vápnika, fosforu, medi, selénu, mangánu.

Najviac účinných látok má v surovom stave. Na nohy vás zaručene postaví zmes z cesnaku, medu a citróna. Cibuľa má rovnako ako cesnak antibiotické a protizápalové účinky. Používa sa hlavne na liečenie horných dýchacích ciest. Vyskúšať môžete napríklad čaj - nakrájanú cibuľu zalejte vriacou vodou, nechajte 10 nech 15 minút lúhovať, sceďte a oslaďte medom.

Pomôcť môže aj cibuľový sirup: cibuľu a citrón nakrájame na kolieska a naukladáme na seba, zalejeme 1 až 2 lyžicami medu, opäť zopakujeme vrstvenie. Necháme odpočívať na teplom mieste niekoľko hodín, pokiaľ prísady nepustia šťavu.

Kyslá kapusta

Obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón (v surovom stave). Je bohatým zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B a K, železa, fosforu, fluóru, horčíka aj draslíka. Je výborným probiotikom. Dokonale prečistí telo od toxínov.

Chren

Dokáže s telom doslova zázraky. Chren nastrúhame na jemno, pridáme pretlačený cesnak a zalejeme medom. Čajovú lyžičku zmesi pridávame dvakrát denne do teplej vody alebo čaju. Nápoj nesmie byť vriaci, inak sa strácajú účinné látky. Zmes uskladníme v chlade, napr. v chladničke.

Zázvor

Do zázvorového čaju pridajte med, citrón a škoricu. Čaj pomáha pri vykašliavaní, zázvor má antioxidačné a protizápalové účinky.

Skorocel

Skorocelový sirup uľahčuje vykašliavanie. Na jeho prípravu je nutné myslieť už počas neskorého leta či jesene. Čerstvé listy opláchneme a vložíme do zaváracieho pohára, zasypeme cukrom, dobre utlačíme a vrstvíme, kým nie je pohár plný. Pohár umiestnime na dva mesiace na tmavé miesto.

Potom sirup precedíme, prelejeme do hrnca a necháme variť 2 minúty. Horúci sirup nalejeme do pripravených fliaš a skladujeme na tmavom mieste. Podávame pri kašli 1 polievkovú lyžicu niekoľkokrát denne.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa