×
Vyhľadávanie v blogoch

Čakanka – listová zelenina s jemne horkou chuťou

Jedálniček po celý rok oživí čakanka. Jej pestovanie nie je ťažké. Zasurova je táto listová zelenina výborná do šalátov, dá sa variť aj len zľahka podusiť. Táto odolná vytrvalá zelenina bola vyšľachtená z voľne rastúcich druhov.

Pestovanie čakanky

Na vonkajší záhon vysievame semená až neskôr na jar (od mája do júna). Zo skorších výsevov by mala čakanka tendenciu k vybiehaniu do kvetu. Čakanka potrebuje úrodnú pôdu – buď vyhnojenú pre predchádzajúcu plodinu, alebo pohnojenú pred výsevom.

Sadíme do riadkov vzdialených 30 cm od seba; 0,5 cm hlboko a vzídené rastliny vyjednotíme na vzdialenosť 25 cm. V prípade suchého počasia ich dostatočne zalievame. Vyžadujú pravidelné okopávanie.

V októbri zberáme korene vyrývaním. Korene necháme niekoľko dní prikryté na záhone. Potom im odrežeme vňať asi 3-4 cm nad hlavou. Korene tenšie ako 3 cm v priemere pred uskladnením vyradíme.

Na rýchlenie sú vhodné korene s hlavou v priemere okolo 4 cm, 25–30 cm dlhé. Postranné výhonky odstránime a korene skrátime, aby boli rovnako dlhé. Uložíme ich do chladnej, bezmrazej miestnosti, pod vrstvu zeminy.

Na rýchlenie je možné takto pripravené korene zasadiť do nádoby s priepustným, rašelinovým substrátom, alebo ich zvisle postaviť tesne vedľa seba do vedra s vodou a cez držadlo pripevniť čiernu nepriesvitnú fóliu. Vodu o cca 18 °C udržujeme v dvoch tretinách výšky nádoby.
K zberu puky dorastú za 3–4 týždne. Postupným rýchlením si čakanku môžeme dopriať až do jari.

Mladé puky konzumujeme čo najskôr

Čakankové puky je potrebné zjesť čo najskôr, kým sú mladé a pevné. Pred tým ako začnú listy žltnúť a ich okraje zelenať. Čakanku je možné dusiť aj zapekať, výborná je aj restovaná na masle alebo zarábaná na smotane. Čakanka obsahuje vitamíny C, K a A a je bohatá na minerálne látky.

V pukoch nájdeme draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, sodík, mangán, zinok, meď, kyselinu listovú a množstvo vlákniny. Podporuje správnu činnosť pečene, žlčníka, močových ciest a čriev.

Pre diabetikov je dôležitý inulín, prírodná látka, ktorá pôsobí probioticky. Konzumácia čakankových pukov zbavuje črevá jedovatých látok a chráni pred črevnými chorobami. Účinne znižuje koncentráciu tukov a cholesterolu v krvi.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa