×
Vyhľadávanie v blogoch

Polníček, rukola, roketa - pripravte si z nich zdravý a chutný šalát

V dnešnom článku voľne nadviažeme na predchádzajúce rozprávanie o menej známych rastlinách, ktoré sú vhodné do šalátov a studených jedál. Predstavme si teda ďalšie alternatívy menej známej listovej zeleniny, ktorá spestrí jedálniček a dodá veľa cenných vitamínov.

Polníček - krehký šalát výbornej chuti, ktorý môžeme vysievať po celý rok. Najvhodnejší je jesenný výsev, pretože tento šalát nevymŕza a čerstvé lístky môžeme mať po celú zimu. Listy je možné žať pokojne aj pod snehom.

Ak ho podsadíme pod nejaké trvalky a ak ho necháme voľne vysemeňovať (čo nie je v jeho prípade problém), budeme mať o úrodu postarané po celý rok a takmer bez práce. Používa sa rovnako ako hlávkový šalát, najlepšie surový samotný, so zálievkou z kyslej smotany, octu alebo olivového oleja.

Výborný je pridaný do zmesi ďalšej zeleniny, miešaný šalát môžeme doplniť aj vajcom alebo syrom.

Klajtónia prerastená – rovnako ako valeriánka je to druh šalátu, ktorý môžeme zbierať aj v zime pod snehom. Inak sa jej tiež hovorí zimný portulák alebo indiánsky šalát, je nizúčká a pripomína valeriánku, má však guľatejšie listy a menej výraznú chuť podobnú hlávkovému šalátu.

Výsev vykonávame vo februári a marci, žne sa za 6 týždňov, oveľa lepší je ale jesenný výsev - v septembri pre zber ešte pred zimou alebo v októbri na zber v priebehu zimy. Pri jarných i jesenných výsevoch môžeme rastliny zrezávať nad zemou, znova obrastú. V zime zberáme celé rastliny.

Roketa - (latinsky Eruca sativa) je jednoročná, šalátová zelenina, ktorá je úplne samozrejmou a nevyhnutnou súčasťou talianskej kuchyne. Má svoju výraznú chuť. Pestovať sa dá z postupných výsevov od marca do augusta, žať môžeme už za 6-8 týždňov. Rastie dobre aj v kvetináči za oknom.

Najlepšie je zbierať naozaj mladé lístky, sú príjemne pikantné, niečo ako reďkovka. Tie staršie sú síce trochu horké, ale zato sa dobre hodia na tepelnú úpravu, pri ktorej horkosť stratia.

V Taliansku pridávajú staršie sparené listy do cestovín, rizota, na pizzu, alebo ich osmažia na olivovom oleji s cesnakom a podávajú ako prílohu k mäsu či rybám. Mladé lístky sú výborné s paradajkami, bazalkou a cesnakom, lahodný je aj šalát s prídavkom čerstvého syra (typ feta), olív a pomaranča.

Rukola - je vytrvalý druh šalátovej zeleniny (latinsky Diplotaxis tenuifolia alebo aj Rucola selvatica). Má dlhý valcovitý koreň, ktorý obvykle bez problémov prezimuje a na jar z neho vyrazia prízemné ružice lístkov. Tie je potrebné neustále zrezávať, akonáhle rastlinka vykvitne, už sa jesť nedajú.

Aj pred kvetom je však silne horkastej chuti, takže s ňou zaobchádzame skôr ako s korením. Pár lístočkov pridáme do šalátu, mäsa, špenátu alebo všade tam, kde chceme dosiahnuť výraznú chuť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa