Katalóg

Kvalita

Naše produkty

Listová zelenina 

U listovej zeleniny konzumujeme niektoré časti listov alebo stopky. Hodí sa do šalátov a väčšinou je konzumovaná surová. Má pozitívne účinky na naše telo. Pravidelná konzumácia listovej zeleniny môže znížiť riziko rakoviny. Patrí sem špenát, kapusta, hlávkový šalát a ďalšie.

  • Mangold
    Mangold
    Mangold poznali už starí Rimania a Gréci. Dnes ho používame ako alternatívu špenátu, kelu a iným druhom listovej zeleniny. Je bohatý na vitamíny B, A a C, ale aj na prvky ako draslík, horčík, fosfor, železo, vápnik a rutín.
  • Artičoka
    Artičoka
    Artičoka je trváca, teplomilná rastlina. Používa sa ako zelenina najmä v krajinách Stredomoria. Jej vylúhované listy nám pomáhajú pri zápaloch pečene, na zlepšenie funkcie žlčníka, pri rozhádzanom metabolizme a aj na trávenie.
  • Chryzantéma
    Chryzantéma
    Chryzantému jedlú môžme pestovať ako okrasnú rastlinu, ale aj ako zeleninu, ktorá svojou chuťou pripomína mladý špenát. V jej zelených listoch nájdeme vysoký obsah vitamínu A a C, minerálnych látok a silíc.
  • Čakanka
    Čakanka
    Čakanku v staroveku a stredoveku považovali za liečivú rastlinu. Používali ju ako liek proti rôznym zápalom, hlavne proti zápalom pečene. Pripravujú sa z nej šaláty, ktoré sa odporúčajú diabetikom a ľuďom chorým na žlčník.
  • Rukola
    Rukola
    Listy rukoly vyzerajú podobne ako listy púpavy. Vďaka nízkemu kalorickému obsahu je rukola zeleninou vhodnou pri diéte. Obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej, preto je vhodná pre tehotné ženy.
  • Horčica
    Horčica
    Horčica pochádza z Himalájskych plání, kde sa bežne pestuje pre listy a olejnaté semená už od staroveku. Zelené listy horčice sú navyše jednými z najväčších zásobární vitamínu K a antioxidantov.
  • Komatsuna
    Komatsuna
    Táto odroda horčice sa pestuje najmä v Japonsku a Taiwane. Vyznačuje sa špecifickou, pikantnou chuťou.
  • Loboda
    Loboda
    Lobodu, narozdiel od klasického špenátu, môžeme pestovať počas celej doby vegetácie. Je to veľmi stará odroda zeleniny, ktorá pochádza z južnej Európy.
  • Špenát
    Špenát
    Kto by nepoznal špenát? Táto zelenina obsahuje veľké množstvo vitamínu K a A, mangánu a kyseliny listovej. Okrem toho v ňom nájdeme aj horčík, vápnik a množstvo bielkovín.
  • Mibuna
    Mibuna
    Mibuna je druh šalátu, ktorý sa svojej popularite teší najmä v Japonsku. V jej chuti nájdeme tóny horčice a kapusty.
  • Šaláty
    Šaláty
    V tejto sekcii nájdete rôzne druhy šalátov, od nám dobre známych pôvodných až po exotické. Šalát povzbudzuje trávenie a činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce. Je vhodný ako prevencia srdcovocievnych ochorení a tiež pri poruchách trávenia a pečene.
  • Mizuna
    Mizuna
    Mizuna je druh horčice, ktorý pochádza z Japonska. Má pikantnú chuť a môžeme ju pestovať po celý rok.
  • Petržlen
    Petržlen
    Vňať petržlenu sa používa ako korenie do jedál, ale tiež ako liečivá bylinka. Pre svoj vysoký podiel účinných látok, ako je napríklad vláknina, vitamíny A, C, E, B, karotenoidy a železo, by nemala chýbať v žiadnej záhradke.
  • Portulak
    Portulak
    Portulak neslúži len ako okrasná rastlina, ale je to aj chutná zelenina. Využívajú sa mladé listy, ktoré môžme spracovať podobne ako napríklad špenát.
  • Valeriánka
    Valeriánka
    Ako zelenina sa valeriánka začala pestovať v domácich záhradkách v 18. storočí. Ak hľadáte zeleninu, ktorú môžete zasiať aj neskoršie, valeriánka je pre vás to pravé.
  • Zeler
    Zeler
    Zeler sa používal už v starovekom Egypte ako korenie, ale najmä ako prírodné afrodiziakum. Vitamín A obsiahnutý v tejto zelenine podporuje tvorbu zrakového pigmentu, ktorý bráni vzniku šeroslepoty. Pre správnu zrážanlivosť krvi a mineralizáciu kostí je dôležitý vitamín K. Okrem toho zeler obsahuje aj horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu činnosť nervov a svalov.
  • Žerucha
    Žerucha
    Žerucha je rýchlo rastúca bylina, ktorá obsahuje veľa železa a vitamínu C, preto je veľmi vhodná pri anémií. Okrem toho obsahuje aj vitamín A, B, E a minerály draslík, vápnik a horčík.
  • Barborka
    Barborka
    Ide o vytrvalú bylinku, ktorá sa v čase, keď nebola iná čerstvá zelenina dostupná, používala do šalátov, alebo varená ako kapusta.
  • Choi sum
    Choi sum
    Choi sum je odroda čínskej kapusty, ktorá sa hodí hlavne do šalátov, či do pokrmov ázijskej kuchyne.
  • Ibištek
    Ibištek
    V Európe sa ibištek začal pestovať v 16. storočí. Obsahuje veľa účinných látok ako sú vitamín C, minerály, soli a flavonoidy.
  • Pak choi
    Pak choi
    Pak choi je odroda čínskej kapusty, ktorú môžme použiť do šalátov, ale aj na sušenie. Navyše ju môžeme pestovať po celý rok.
  • Slez
    Slez
    Slez je netradičná zaujímavá listová zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Jeho kučeravé listy je možné dusiť alebo pripraviť ako špenát.
na stránku
Produkty 1 - 15 (120)
Produkty 1 - 15 (120)

Menu