×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako si teraz predpestovať bylinky

Aby sme sa mohli čo najskôr tešiť z vlastných dopestovaných byliniek, je dôležitý včasný výsev a predpestovanie. Predpestovanie je rýchlejšie, pretože rýchlejší rast môžeme zabezpečiť v domácom prostredí pravidelnou rovnakou klímou, pravidelnou zálievkou i dostatkom svetla.

Domáce prostredie je veľmi vhodné na predpestovanie menej náročných druhov bylín, napríklad bazalka, majorán, oregano, šalvia, mäta, tymián a iné.

Vysievať môžeme do kvetináčov, malých plastových skleníkov. Veľmi obľúbené sú izbové mini skleníky i fóliovníky, ktoré nám zabezpečujú udržanie optimálnej vlhkosti i teploty, potrebnej pre čo možno najskoršiu klíčivosť a rast. Väčšina byliniek nie je náročná na zloženie substrátu, skôr je potrebné zaistiť, aby bola pôda ľahká. To nám umožní ľahšie klíčenie i zakoreňovanie rastlinky.

Výsev jednotlivých bylín záleží od druhu, no všeobecne platí riedke vysiatie (s výnimkou pažítky) je väčšou zárukou pre lepší nasledujúci vývin sadeníc. Semeno vysejeme na vrch pôdy v nádobách a iba zľahka poprášime tenkou vrstvou pôdy. Najvhodnejšie do 3 mm. Umiestnime ich na parapetnú dosku, prípadne čo najbližšie k oknu.

Veľmi dôležitá je stála izbová teplota, i udržiavanie vlhkého substrátu. Túto vlhkosť udržiavame pravidelnou zálievkou do misky, prípadne jemným rozprašovačom priamo na pôdu. Silný prúd z vrchu neodporúčame, mohol by poškodiť semeno, napr. poškodiť klík pri klíčení.

Presádzanie byliniek

Pri vhodných podmienkach je už mesačná rastlinka dostatočne silná na presádzanie. Záleží na nás, aký druh kvetináču si zvolíme: dekoračný alebo praktický. Táto voľba spočíva na ďalšom umiestnení a používaní danej bylinky.

Pri presádzaní je dôležité manipulovať s rastlinkou opatrne. Vysadiť ju do ľahkej štandardne dostupnej pôdy, do kvetináča s odtokom. Aby boli bylinky rastovo bohatšie je vhodné sadiť ich v dostatočnej vzdialenosti, udržiavať substrát vlhký, zabezpečiť dostatok svetla i tepla rastlinkám. 

Bylinky sú úžasné rastlinky nielen krásne a dekoratívne, ale i liečivé. V domácnosti plnia i dekoračnú funkciu, ak ich umiestnime v krásnom košíčku, či ozdobnom kvetináči na okno kuchyne či verandy, určite nás potešia svojimi účinkami i vizážou.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa