
Kurkuma ružová - Curcuma alismatifolia - hľuza...

Sasanka vábna White Splendour - Anemone blanda...

Kôpor voňavý je približne 15–20 cm vysoká jednoročná rastlina so silno aromatickou vôňou. Rastlina pochádza z východnej oblasti Stredomoria a zo západnej Ázie.
Kôpor sa pestuje na záhradách ako významná korenina i zelenina. Je vhodný nielen na priamu kuchynskú úpravu, ale taktiež na sušenie a konzerváciu.
Konzumnou časťou je list, ktorý sa reže pri zemi s celou mladou rastlinou. Na účel nakladania zeleniny sa zbierajú kvety.
Semená kôpru sa vysievajú postupne priamo na vonkajšie stanovisko, a to keď už pôda nie je zamrznutá ani mokrá - od apríla najneskôr do augusta, aby Vám rastliny stačili vyrásť do prvých mrazov. Hĺbka výsevu je 0,5 – 1 cm, rozostup medzi riadkami 20 – 25 cm. Doba klíčenia je približne 10 - 20 dní pri teplote 10 – 20 °C.
Stanovisko by malo byť slnečné či polotieň, chránené pred vetrom. Kôpru vyhovuje hlinitá, priepustná pôda, s dostatkom živín. Rastlinám nevyhovuje príliš ťažká a premokrená pôda, a rovnako ani suchý a kamenitý podklad.
Rastliny nezabudnite pravidelne zalievať a prípadne hnojiť (hnojivá bez obsahu chlóru).
Vegetačné obdobie kôpru je 65 – 75 dní, takže postupným výsevom si zabezpečíte celosezónny zber.
Kôpor sa odporúča vysievať v blízkosti uhoriek, šalátov a kapusty, ktoré v prítomnosti tejto bylinky dobre prospievajú. Naopak sa vyhnite pestovaniu kôpru v blízkosti fenyklu.
Pokiaľ pestujete kôpor voňavý v kvetináči, vysievajte v dvoch kvetináčoch, v intervaloch po dvoch týždňoch. Úrodu môžete zbierať z jedného kvetináča, zatiaľ čo v druhom ďalšia dorastá. Pri zalievaní dávajte pozor na listy. Ak je rastlina príliš vysoká, podoprite ju.
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa